Ако имаме единен протокол от специалистите как се лекува отделното

...
Ако имаме единен протокол от специалистите как се лекува отделното
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Няма единен протокол за лечение на пациенти с Covid-19

Ако имаме обединен протокол от експертите по какъв начин се лекува обособеното положение - леко, приблизително и тежко, при пациенти с Covid-19, то той може да бъде остойностен. Това сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев пред bTV по отношение на финансирането на лечебните заведения по клинични пътеки.

По думите му, няма една клинична пътека, а няколко клинични пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19.

" Има и няколко процедури. Трите клинични пътеки са с по 1200 лева за пациент, а процедурите при тежките положение, на ден са по 780 лева Зависи от положението на пациента, по коя клинична пътека и от организацията на работа. Имах среща с инфекционисти, които сложиха въпроса за цената наклиничната пътека и аз ги попитах " Колко? ", сподели " Дайте себестойността ". Ако имаме обединен протокол от експертите по какъв начин се лекува обособеното положение - леко, приблизително и тежко, той може да бъде остойностен. Ние нямаме подобен. От експертите, които се занимават с лекуване на инфекциозните болести, зависи да имаме подобен обединен протокол ", сподели още той.

Проф. Салчев уточни, че въпросът за обединен протокол не зависи от министъра на опазването на здравето.

" НЗОК е институцията, която закупува от лечебните заведения услуга по количество и качество, тъй че да задоволи ползите и потребностите на пациентите. Този въпрос не е към министъра на опазването на здравето, а към експертите. Министър Ангелов също се е обръщал към тях да се направи обединен протокол. Първоначално цената на клиничната пътека, която беше избрана, по този начин и останалите, беше 620 лева, по искане на същите експерти стана 1200 лева Ако те покажат действително какъв брой е себестойността на другите видове пациенти , които са съгласно положение, касата ще тръгне на договаряния с БЛС и в договорния развой могат да се договорят тези неща ", добави шефът на НЗОК.

Относно здравно неосигурените пациенти той уточни: " Има ред за здравно неосигурените по какъв начин лечебното заведения може да получи съответните средства от бюджета. И здравноосигурените лица могат да бъдат финансирани, това е към този момент работа и организация на мениджърите на болничното заведение ".

Според проф. Петко Салчев, има тъкмо избрани правила за откриване на Covid кревати и НЗОК е задоволително гъвкава.

" Няма закон за разкриването на задоволително кревати за заболели с ковид, а тъкмо избрани правила за разкриване на кревати, които са свързани с лекуване на такива пациенти. Касата беше доста гъвкава и даде опция при нужда да се разкриват в допълнение кревати без да постанова някакви рестрикции. Но при съблюдаване на твърдите условия да има протокол и решение на Регионалната здравна ревизия, която подсигурява сигурността на пациентите и тогава да бъде подписан контракт с Касата. Касата не дава, не разкрива, не разрешава, тя финансира или закупува услуга ", сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР