Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се

...
Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се
Коментари Харесай

При влошаване на обстановката ще се въвеждат COVID мерки

" Ако има забележителен растеж на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде наложително да се вкарат някакви ограничаващи ограничения ". Това сподели пред публицисти основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев . " Трудно е да се реши дали това е начало на нова вълна на разпространяване на коронавирусната зараза, само че в случай че отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се приказва за начало на една по-висока вълна ", добави той.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на спецификата на вируса, който по-лесно се предава , както и на събирането на доста хора през летния сезон на избрани места, при неналичието на каквито и да е защитни ограничения. По думите на Кунчев вирусът в този момент протича по-леко. " Все още разновидностите на вируса B.A.4  и B.A.5, които провокираха нова вълна в Китай, са едва проявени в Европа ", изясни още той. " Принципна разлика в тези два разновидността спрямо другите няма – елементарно се предава и протича леко ", добави той. 

" Най-добрият вид е всеки общопрактикуващ доктор да може да прави такава диагностика ", сподели още Кунчев в отговор на въпрос дали се обмисля разновидността персоналните лекари още веднъж да могат да изпращат пациентите си на безвъзмезден тест за коронавирусната зараза. 

" Втората бустерна доза ваксина, която преди дни от Министерството на здравеопазването предложиха за избрана група лица, би предпазила толкоз, колкото и предходните ", добави  Кунчев. По думите му отбраната не е 100 %, само че и 60-70 % е задоволителна отбрана. " Дори имунизацията да ни обезпечи предотвратяване от тежко протичане или от хоспитализация, или от гибел, не е малко ", добави той. 

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания заболеваемостта от COVID-19 в страната се усилва и към 26 юни тя е 45 на 100 хиляди души население. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР