Ако Има такъв народ (ИТН) предложи кабинет, той ще бъде

...
Ако Има такъв народ (ИТН) предложи кабинет, той ще бъде
Коментари Харесай

Анализатори: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван, но животът му може да е кратък

" Ако " ИТН " (ИТН) предложи кабинет, той ще бъде гласуван, може да е с гласовете, които през днешния ден избраха Ива Митева за ръководител на 46-ото Народно заседание - партиите на митинга и Движение за права и свободи, само че може и с по-различно болшинство " - тази прогноза направи пред БНР социологът и политолог Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ".

" Каквото и болшинство да имаме при гласуването на възможен кабинет, препоръчан от Има Такъв Народ, това не значи, че това ще е болшинството в бъдещия парламент. Много е евентуално болшинството да претърпява промени в границите на 46-ото Народно събрание - по избрани начинания да гласоподават дружно с Движение за права и свободи, по други - с Българска социалистическа партия, не изключвам след месеци за избрана самодейност да има и болшинство от Има Такъв Народ и ГЕРБ ", добави той.

По думите на Ганев така наречен партии на митинга не са хомогенна заварка и предвижда след към година да стартират търкания сред тях.

Според политолога с предлагането на Кристиан Вигенин за ръководител на Народното събрание Българска социалистическа партия са създали политически ход, с който са желали да покажат, че не са в същата позиция, в каквато бяха в 45-ото Народно събрание:

" Новата им роля е, че няма да поддържат категорично самодейностите и предложенията на партиите на митинга. Това се наложи поради това, че партиите на митинга нарекоха Българска социалистическа партия партия на статуквото ".

По думите му Движение за права и свободи ще е по-лесният сътрудник в Народното събрание , по-лесно ще се намира поддръжката му, в сравнение с Българска социалистическа партия, която ще бъде по-резервирана.

Най-логично е Българска социалистическа партия да бъде четвъртият състезател в Народно заседание дружно с протестните партии, разясниха в това време пред bTV политологът Ивайло Динев и журналистът Ивайло-Нойзи Цветков.

Според тях Българска социалистическа партия е най-логичният избор при опит за съставяне на парламентарно болшинство при гласоподаване, защото досега те са били съпротива. Според Нойзи държавното управление на Има Такъв Народ ще бъде с пай небосвод .

„ Проблемът не е въобще в претенции и хрумвания, а по-скоро е обвързван с имиджови проблеми и вреди “, счита Динев.

Според него значимото е дали Има Такъв Народ са подготвени да си затворят очите и да одобряват Българска социалистическа партия като четвърти състезател в Народно събрание.

„ Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха да вземат участие в оферти вид за кабинет на Има Такъв Народ. Те показват порива, нагона да има експертност в държавното управление. Надявам се, в случай че има нова покана да одобряват , само че е доста мъчно да се гадае какво би се случило “, сподели още Нойзи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР