Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да

...
Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска етимолог да каже дали изразът „политически боклук“ е обида

" Ако има сили на мрака, работа на Висш съдебен съвет е да им противостои и да ги отстранява ", сподели при започване на съвещанието на Висш съдебен съвет министърът на правораздаването Атанас Славов.

Той уточни, че каквото зависи от него, ще го прави, с цел да няма подозрение в този върховен парламентарен орган.

По време на дебатите за предварителното му освобождение основният прокурор Иван Гешев съобщи, че би трябвало етимолог да каже дали е засегнатост изразът " политически отпадък ".

Обществото би трябвало да е наясно, че държа да се откри обективната истина, уточни Гешев.
 Булфото
Заседанието продължава , чака се да бъде изслушана Даниела Машева - заместител на Гешев.

Преди съвещанието пред постройката на Висш съдебен съвет на проява се събраха няколко души. Инициаторите озаглавиха събитието във фейсбук с думите: " Кой ще проверява Гешев за сготвянето Иванчева и Петрова?! "

Демонстрантите припомнят своя и преди изказвана теза, че някогашният кмет на " Младост " Десислава Иванчева и заместникът ѝ Биляна Петрова за били " сготвени с пачки в колата ". Те желаеха още веднъж президентът Румен Радев да помилва двете наказани за рушвет.

Припомня ме, че след близо 14-часово съвещание в четвъртък, Пленумът на Висш съдебен съвет постави пауза на разискването, което завърши след среднощ.

Тогава министърът на правораздаването Атанас Славов изясни пред кореспонденти, че е належащо да се съблюдава правото на отбрана на Гешев и условията за рационален период, в който основният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата.

Главният прокурор Иван Гешев пък изиска съвещанието да продължи в четвъртък , 15 юни, с цел да има задоволително време да се запознае с материалите, които му бяха предоставени в четвъртък. Искането му не беше почетено.

На предходното съвещание Пленумът на Висш съдебен съвет реши да отдръпна първото предложение за отстраняването от служба на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха " срещу ". Първото искане за отстраняването на Гешев беше импортирано на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за премахване от служба на основния прокурор, като предлагането за това бе импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава български политици " политически отпадък ".

Впоследствие те изслуша и изгледаха 37-минутния запис от конференцията от 15 май, в която Гешев назовава политиците " отпадък ", с цел да може да се види какво е било неговото прочувствено положение, и изслушаха очевидците Ясен Тодоров, заместник-директор на Национална следствена служба, шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов, Марчела Панталеева, старши специалист Дирекция " Публична връзка " към администрацията на основния прокурор, с цел да схванат какво е било прочувственото положение на Гешев.

Марчела Пантелеева, която е пътувала с Иван Гешев в Турция и Съединените щати незабавно след гърмежа до автомобила му на 1 май, описа, че той е бил разконцентриран, обезпокоен, малко комплициран, което не било типично за него, защото по принцип бил резистентен. Пантелеева е била с Гешев и когато на летището в София – при завръщането му в България, водач на прокуратурата му донесъл плик, в което било писмото, в което му се дава период до 10:00 часа на 15 май да подаде оставка. След като основният прокурор го прочел – " заледен ", настроението му внезапно се трансформирало. Ядосал се, дори повишил звук и скъсал писмото.

Преди нея – Ясен Тодоров, който на идващия ден също е видял писмото, само че към този момент залепено, свидетелства пред правосъдните кадровици, че Гешев бил обезпокоен и му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката.

Сарафов пък единствено се чул на 14 май по телефона с основния прокурор. Разговорът им му се сторил другарски, само че, когато на другия ден бил извикан в кабинета на основния прокурор – час преди конференцията, от която е изразът „ политически отпадък “, Иван Гешев се държал отрицателно и враждебно.

Очаква се на съвещанието в понеделник да бъде изслушана заместник-главния прокурор Даниела Машева .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР