Ако има сделка за ембаргото за руския петрол, то със

...
Ако има сделка за ембаргото за руския петрол, то със
Коментари Харесай

Петков: Ако има сделка за ембаргото за руския петрол, със сигурност ще има изключение за България

" Ако има договорка за ембаргото за съветския нефт, то сигурно ще има изключение и за България ". Това съобщи министър председателят Кирил Петков преди началото на изключителното съвещание на Европейския съвет, представен от Нова тв.

" Надяваме се до декември 2024 година - това е българската позиция, с която влизаме, да можем да купуваме съветски нефт. Понеже има и механически аргументи - на равнище рафинерия, и е доста значимо като цяло за енергийната сигурност на България. Много е значимо да имаме за нашата българска стопанска система. Не е задачата да вършим някакви спомагателни облаги от това. Целта е цените на пазара, които са сега - да не се покачат, " изясни министър председателят.

Държавите членки на Европейския съюз би трябвало да могат да реализират съглашение за възбрана за импорт на съветски нефт при избрани условия, разяснява още Петков.

" Мисля, че това ще успее да мине с избрани дерогации “, сподели Петков по отношение на проектите за ембарго върху вноса на съветски нефт.

" Като цяло сходно ембарго би трябвало да се реализира според от някои самостоятелни характерности и критерии, които страните членки могат да имат, " изясни министър председателят, представен от БНР.

" Когато „ Газпром” се пробва да извива ръцете на България, ние споделяме „ не” и намираме опция. Но когато нямаме друга алтернатива и се опитваме да защитим българския интерес – нашите сътрудници ни слушат ", добави той.

По думите му на европейско равнище страната ни е срещната схващане. " Надявам се, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да получат напрежението, който за жалост е реалност за много от останалите страни, " изясни още Петков.

" Таванът е положително нещо, таванът плюс разделянето на газ и ток е доста значимо. Част от казуса е поради тази връзка. Слагайки таван на газа би понижило този огромен скок на цените на тока, това е значимо да го решим преди зимата. Това няма да бъде решено в този момент, само че полемиката за тавана ще е съществена в дебатите в Брюксел ", добави министър председателят.

Лидерите от Европейския съюз се доближават към съглашение за шестия пакет наказания против Русия, съобщи преди срещата и френският президент Еманюел Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц също чака Европейският съюз да реализира консенсус по отношение на петролното ембарго против Русия, само че не уточни времева рамка по кое време това може да се случи.

" Всичко, което слушам, звучи като че ли може да има консенсус – и рано или късно ще има ", сподели канцлерът пред кореспонденти, до момента в който пристигаше за срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Условия, които засягат Движение за права и свободи и глобени по американския закон " Магнитски " депутати на придвижването, сложи министър председателят Кирил Петков на министър председателите и президентите от групата групата " Обнови Европа ". Преди малко той беседва с френския президент Еманюел Макрон, нидерландския министър председател Марк Рюте и останалите министър председатели либерали в Европа.

" Аз желаех да обсъдя изискването, когато приказваме за нулева приемливост към корупцията тя да е от локалното равнище до Брюксел. Да не си затваряме очите за местна корупция, а на Брюкселско равнище всичко да е наред. Макрон и Рюте споделиха, че това е новата Европа на разпоредбите и закона. Но не би трябвало да се приказва за Движение за права и свободи като една политическа партия, а кои са хората в Движение за права и свободи и какъв е стандартът. Движение за права и свободи имат доста въпроси да попитат себе си ", описа Петков за диалога си с Еманюел Макрон. По негова покана министър председателят обмисля дали той и партията му " Продължаваме промяната " да се причислят към " Обнови Европа ". В тази секта на Европейския парламент обаче е и Движение за права и свободи.

" Първо Политическа партия ще имаме изпълнителен съвет, ще обсъдим дружно, ще забележим отговора на тези въпроси. И демократичните партии в Европа се обновяват. Този клуб изглеждаше логически. Бих попитал какво Движение за права и свободи да направи, с цел да е част от този нов стандарт. Как биха оправдали хора от " Магнитски " да са на първи ред в Народното събрание. Да си кажат те къде се виждат като бъдеще в Европа. Ние знаем къде сме. Ние с цел да сме вътре би трябвало да има ясни правила, че хора с висок риск от корупция не са там ", съобщи още Петков

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР