Ако има проблеми, ще ги изпипаме и залата ще е

...
Ако има проблеми, ще ги изпипаме и залата ще е
Коментари Харесай

Искаме да тестваме „Арена Бургас“ през 2025 г. с турнир от волейболната Лига на нациите

Ако има проблеми, ще ги изпипаме и залата ще е подготвена за безусловно всевъзможен тип спортни надпревари, счита шефът на федерацията
Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев в сряда взе участие в съвещание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта. Той изиска политическа поддръжка за финансиране от страна на страната на вероятно домакинство на България на Европейското състезание по волейбол за мъже през 2026 година След съвещанието господин Ганев отговори на въпроси на кореспондент на „ Флагман “, като разяснява и новата спортна зала „ Арена Бургас “.

- Как оценявате решението на Комисията през днешния ден да Ви поддържа? Усещате ли, че могат да се случат нещата с шампионата?

- Първо, желая да благодаря на комисията. Наистина аз пристигнах тук да диря политическа поддръжка. Вече имахме един подобен опит - събитие беше подкрепено от министъра на спорта, само че по-късно пристигна нов министър, който сподели „ не, няма да се организира “. Радвам се, че комисията единомислещо гласоподава „ за “. Мога да кажа самоуверено, че волейболните шампионати в България – било то европейско или международно, постоянно са били най-големите спортни събития. Искаме да създадем също такова през 2026 година Това ще даде късмет на мъжкия тим да употребява първата опция да се класира на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година

- За какво тъкмо състезание приказваме?

- Говорим за европейско състезание за мъже сред 5 и 22-23 септември 2026 година Победителите от всяко едно континентално състезание – европейско, азиатско, африканско и така нататък, от петте континентални шампионати, получават директна квота за Олимипадата в Лос Анджелис. Нашата цел е да проведем европейско състезание в България, където да бъде изиграна една от групите. То се организира в четири страни. Другите три са Италия, Румъния и Финландия. Планът е в България да се организира груповата фаза плюс четири осминафинални и два четвъртфинални мача. Съответно, нашият тим да бъде измежду тези два тима, които се класират на полуфиналите, да отиде в Италия, да играе полуфиналните мачове и там, надяваме се, гоним огромната цел – първото място.

- На презентацията, която мернах в комисията, обаче пишеше Варна, а не Бургас...

- На презентацията видяхте шампионата, което беше извършено през 2023 година, което трябваше да бъде извършено в Бургас и във Варна. В Бургас трябваше да се организира груповата фаза, а във Варна - осминафиналните и четвъртфиналните мачове. Бургаската зала обаче към момента не беше довършена тогава. Но мога самоуверено да кажа, че следва да създадем среща с кметовете на община Бургас и община Варна и България ще кандидатства може би, най-вероятно, със залата в Бургас и залата във Варна.

- И двете зали?

- Да, и двете зали. Може би както трябваше да бъде и тази година – провеждането на груповата фаза в Бургас, а осминафиналите и четвъртфиналите във Варна.

- Виждал ли сте новата зала в Бургас, по какъв начин ще я оцените?

- Видял съм залата. През 2024-а нямаме никакви семейства. Имаме семейства на две европейски шампионати за подрастващи, които ще бъдат в София и в Пловдив, и едно международно. Затова желаеме да създадем през 2025 година може би един шампионат от волейболна Лига на нациите, което преднамерено да проведем в Бургас, с цел да можем да изтестваме тази зала с безусловно всички условия - по този начин, както ще бъдат за европейското състезание. Защото каквито са условията за волейболната Лига на нациите, безусловно същите са и за европейското – да вземем за пример, осветяване (LED, работно, сценично), озвучаване, публиката къде се поставя, ще има ли потребност от спомагателни трибуни; би трябвало да има четири съблекални, още 14-15 пространства за обслужващ личен състав, за съблекални за съдии, медицински кабинет и така нататък И се надявам, че с едно такова домакинство, даже и да има някакви неща в залата, които към момента не са изпипани, да ги изпипаме и тя да бъде към този момент годна да организира безусловно всевъзможен тип спортни надпревари. Защото волейболът мисля, че има едни от най-големите условия като повърхност, като спомагателни пространства, които би трябвало да бъдат подсигурени, височина, осветяване и т.н.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР