Ако има някакво напрежение с цените на електроенергията на свободния

...
Ако има някакво напрежение с цените на електроенергията на свободния
Коментари Харесай

Теменужка Петкова обяви за епизодични високите борсови цени на тока

Ако има някакво напрежение с цените на електрическата енергия на свободния пазар, то е епизодично и е единствено на платформата за търговия за доставки на идващия ден. Това разяснява енергийният министър Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание в четвъртък, откакто бе анулирано плануваното съвещание на комисията по енергетика за разискване на възможни нови законодателни промени поради следващото неодобрение на бизнеса от постигнатите доста по-високи от европейските цени на тока на профилираната борса.

Удълженото пленарно съвещание на Народното събрание докара до отлагането на съвещанието, само че по този начин и не стана ясно ще има ли ново такова или ръководещите разчитат на това, че откакто за 3 юли цената на електрическата енергия надвиши 195 лв/МВтч в последващи два дни тя падна. При доставките за 4 юли реализирана цена бе малко под 132 лева, а за количествата за петък – 5 юли, тя се смъкна до 114 лева Закупените количества и в трите дни са с близки параметри и съгласно борсови играчи предлагането на електрическа енергия е било сходно, само че просто цените в офертите от четвъртък за петък са били по-ниски.

Може би всеки ден би трябвало да има съвещание на енергийната комисия, с цел да се държат цените обичайно, пошегуваха се представители на бизнеса, пристигнали да вземат участие в несъстоялото се съвещание.

Петкова, която също трябваше да чуе недоволствата на работодателите от високите цени на тока, обаче не видя проблем на самата борса, както и в държанието на държавните производители на електрическа енергия – НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", които са задължени от Европейската комисия да оферират съответни ежечасови квоти. От думите ѝ стана ясно, въпреки и тя да не посмя да го формулира по същия метод, че предприятията сами са си отговорни за високите цени на борсата, защото не си обезпечават обезпечени доставки посредством двустранни контракти за по-дълъг интервал от време на съответната платформа за търговия на борсата, а си купуват нужната им сила в сегмента " Ден напред ".

" Българската самостоятелна енергийна борса " действа като всяка друга в Европа – въз основата на европейски правила. Това е пазарът - има две страни – търсене и предложение. Такава е обстановката. И това не са изключения и трагични събития, само че, несъмнено, доста предприятия не са съумели да си купят сила по двустранни контракти и отиват в " Ден напред ". Ако има някакво напрежение, то е на тази платформа. То се основава епизодично. Там държавните производители търгуват своите квоти от 600 МВ на всеки час за ден напред. Тръгва се от цена 44 лева и това е задължението на държавните сдружение. Всички свободни количества се оферират на борсата, само че държавните производители на електрическа енергия имат ангажимент и към пазара за бита ", сподели Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР