Ако има нещо, без което не можем, когато става въпрос

...
Ако има нещо, без което не можем, когато става въпрос
Коментари Харесай

Петте най-полезни подправки за сърдечното здраве

Ако има нещо, без което не можем, когато става въпрос за подготвяне на вкусна храна, то това са подправките. Всеки ден те са част от нашето меню под една или друга форма. С тях храната и напитките постоянно са по-вкусни, а употребявайки точните подправки, можем да създадем менюто си и по-полезно за здравето на сърцето, написа iwoman.bg. Вижте кои са едни от най-полезните подправки за сърдечното здраве:

Лют червен пипер

Кайенският пипер (Capsicum annuum) е известна фалшификация в мексиканската, каджунската, креолската и азиатската кухня и у нас може да се откри във всеки хранителен магазин, нормално надробен на прахуляк или под формата на люспи. Богат е на значими антиоксиданти.

За лютия червен пипер се счита, че спомага за възстановяване на кръвообращението, което е съществена изгода за сърдечното здраве. Кайенският пипер съдържа витамин С, калий и съставки като капсаицин. Капсаицинът е виновен за това парливо чувство, когато хапваме пипера или люти чушки, като той има способността и да уголемява кръвоносните съдове.

Чесън

Суперподправка за крепко сърце. В него са разпознати повече от 100 фитохимикала, като най-известната е съдържащата сяра съставна част алицин. Алицинът и други серни съединения се срещат и в лука и праза. Според дългогодишни проучвания, постоянната консумация на чесън усъвършенства кръвообращението и има редица изгоди за здравето на сърцето. Чесънът се бори със свободните радикали и спомага за нормализиране на високото кръвно налягане.

Многобройни изследвания са потвърдили, че ароматната фалшификация може да намали и равнищата на липидите в кръвта, изключително общия и LDL холестерола. Не бива да забравяме, че с чесън ястията постоянно са по-вкусни.

Джинджифил

Още една фалшификация, която можем да прибавим към ежедневното си меню за крепко сърце е джинджифилът. Подходящ е за десерти, смутита, супи, чай, като добавка в ястия. Джинджеролът е най-активната биосъставка на джинджифила. Тя е виновна за неговия усет и мирис, само че също по този начин има и антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Учени считат, че джинджифилът, като се изключи че оказва помощ при гадене, за усилване на имунитета, възстановяване на храносмилането, облекчение на артрита, също по този начин понижава риска от сърдечносъдови болести.

Канела

Канелата ни е обичана в сладкиши, питиета, ястия. Уникалния си мирис и усет, дължи на съединяване, наречено цинамалдехид. Подобно на лютия червен пипер, канелата има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които способстват за положителното сърдечно здраве.

За канелата е известно, че спомага за възстановяване на метаболизма, салдото на кръвната захар, усъвършенства настроението. В допълнение към стойностите на кръвната захар, канелата благоприятства и тези на кръвното налягане и холестерола или най-малко съгласно дългогодишни изследвания.

Куркума

Подобно на джинджифила, куркумата може да се откри под формата на прахуляк или корен. Уникална фалшификация, имаща противовъзпалителни резултати и е посочена за една от най-полезните за човешкото тяло. Куркумата е богата на редица антиоксидантни съставки, които се резервират даже при готвене.

Според редица западни проучвания, постоянната ѝ консумация може да помогне за понижаване на равнищата на неприятния холестерол, триглицеридите, като по този метод понижава и риска от сърдечни болести.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР