Ако има недостиг на природен газ и той не достига

...
Ако има недостиг на природен газ и той не достига
Коментари Харесай

Добри Митрев: Диверсификацията не е да спрем един източник на газ, а да имаме пълната палитра от възможности

Ако има дефицит на природен газ и той не доближава до предприятия, за които е съществена суровина, те очевидно ще би трябвало да спрат или да понижат производството и евентуално доста хора ще отидат на борсата. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

По думите му всички компании имат усложнения с цената на газа. От БСК са създали информации за досегашното ползване на членовете си и прогнозното ползване до март следващата година. По думите на Добри Митрев числата са големи и в случай че се умножат по цените на природния газ, стават ужасяващи, а бизнесът мъчно може да ги придвижи в крайните цени на продуктите си.

Митрев съобщи, че природният газ сега е 4 пъти по-скъп от същия интервал предходната година. Въпросът с обезщетенията за бизнеса още седи, само че по-важния въпрос е от кое място ще дойдат.

" Имаме настоящ контракт за доставка на тръбен газ, имаме настоящ контракт с азерите и се надяваме доста скоро инетрконекторът да проработи и да имаме по-поносима цена. В момента се организират търгове за полутечен газ - това е дивесрификация. Диверсификацията не е да спрем един източник и да го сменяем с различен, а значи да имаме цялостната палитра от благоприятни условия ", безапелационен бе Добри Митрев.

Инфлацията ни и в този момент е 16%, а в случай че тези цени се пренесат в стоките и услугите, потреблението ще бъде свито, единствено по-богатите ще могат да си разрешават някои неща, ще седим и на студено, и на мрачно, за жалост, ще се стигне до понижаване и прекъсване на производства, счита ръководителят на БСК.

Той изясни и за какво Камарата реагира толкоз остро на извършения от " Булгаргаз " търг за покупка на природен газ за септември.

" Притеснява ни, че началната оповестена цена на TTF показателя е с 5 евро надолу. А при всички положения, откакто индексираме TTF с 5 евро надолу цената за месец септември ще бъде по-висока от тази, която КЕВР през днешния ден разгласи за месец август - към 300 лева Според моите прогнози тя няма да бъде по-малко от 340 -350 лева. цена на пиродния газ, който в действителност закупихме през вчерашния ден ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР