Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само

...
Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само
Коментари Харесай

Дянков: Бих се впуснал в битката за управител на БНБ

Ако има същински публичен спор и кандидатурите не са единствено политически, бих се впуснал в борбата за шеф на Българска народна банка. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е фантазията, в това число и на мен. За страдание времевите параметри през вчерашния ден към този момент бяха избрани и към този момент текат, тъй че надали ще има подобен спор, само че се надявам, че въпреки всичко ще има, това сподели в студиото на Българска национална телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Той изрази мнение, че България би трябвало да се ръководи от ясна коалиция с правила. Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да дефинира всичко в страната. Грешка на водача на ГЕРБ беше, че излезе с подобен корав и решителен звук. Трябва повече успокоение. В случая излишно излезе име на другояче добър финансист - Димитър Радев. Трябва да има обществена полемика защо са тези регулатори, какви са задачите на Българска народна банка и кои са верните хора там като екип.

" Преди 10 години - 2012 година, по същия решителен, бърз метод, отново Бойко Борисов сподели: " харесва ми сегашният (тогавашният) шеф на Българска народна банка Иван Искров. Да си го преизберем отново. Той води непоклатимост на страната. " Избра се безусловно в един ден. След две години падна КТБ ".

Категоричен е, че поради този случай би трябвало да сме доста деликатни, избирайки идващия шеф на Българска народна банка, още повече че отвън тематиката за стабилността на страната, стои и диалогът за това по кое време и по какъв начин влизаме в еврозоната. Работа на централната банка е да изясни за какво е потребно България да е в еврозоната.

" Според мен тъкмо поради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни непоклатимост, тъй като поседните две години фискалната непоклатимост на България е доста по-слаба, в сравнение с обичайно. Това не зависи единствено от Българска народна банка, само че зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - Българска народна банка. Ако в действителност са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е Българска народна банка - Комисията за финансов контрол и Фискалният съвет, тъй като това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в разнообразни степени зависи плавното ни влизане в еврозона ".

По думите на Симеон Дянков " Възраждане " употребяват неналичието на съответно пояснение за изгодите от влизане в еврозоната, те ловко виждат този огромен пропуск и го слагат като огромна тематика, надлежно предизвикват референдум. И не би трябвало някой да застава против референдума, тъй като то е народна власт, отговорът е регулаторите и държавното управление да си свършат работата и да изясняват всеки ден за какво това е потребно.

Бившият финансов министър разяснява и бюджетът за 2023 година:

" Асен Василев в действителност има вяра, че може да предложи бюджет, който да обезпечи обещаните обществени заплащания, само че с рационален недостиг, аз съм по-скоро песимистичен, че е допустимо. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да работят ограниченията, за които приказва той. Някои от щрихите са ясни - в този момент взеха на 100% от държавните сдружения всичкие им облаги от предходната година. От друга страна, неразбираемо за мен за какво, не връщат ставките на Данък добавена стойност на равнищата, които бяха преди коронавирус. "

Определи тези ограничения като популизъм. Според него Асен Василев е по-подходящ за обществен министър, в сравнение с за финансов, тъй като в сложни обстановки, финансовият министър би трябвало да има смелостта да ползва непопулярни ограничения, добави още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР