Ако има български плодове това лято на пазара, ще са

...
Ако има български плодове това лято на пазара, ще са
Коментари Харесай

Родните череши се очакват на двойни цени: Около 10 лв./кг.

Ако има български плодове това лято на пазара, ще са в доста дребни количества. Причината - студовете в края на март, поради които са измръзнали дръвчетата. Такива провали в резултат на студените дни не е имало от 15 години, настояват от Асоциацията на овощарите в България, предава. Засегнати са най-много насажденията в източната част на страната и в региона на Пловдив и Пазарджик, провалите са върху череши, праскови, нектарини и кайсии.

Ранните български череши излизат на пазара в последните две седмици на май и първата седмица на юни, само че тази година се чака реколтата да е слаба.

Производителите предвиждат, че цената им няма да е по-ниска от 10 лева за кг - двойно по-висока от предходната година. Малки ще са количествата и от български праскови и кайсии.

Сливите са другите плодове, по които има провали от студа, само че не чак толкоз и реколтата щяла да е относително добра. При ябълките и крушите тук-там също има измръзнали, само че не са в такива мащаби, както при прасковите и черешите, обясниха от асоциацията.

За да се застраховат от неприятните климатични условия, някои от производителите отглеждат по няколко култури. Например по едно и също време череши, сливи и ябълки, така имат друга сензитивност към студа. Но тази година и това не е помогнало, тъй като на 30 март да вземем за пример температурите паднаха до минус 6 градуса.

А на тези култури им трябват 2-3 часа на минусови температури, с цел да измръзнат.

Приходите на овощарите най-вероятно няма да стигнат. Разходът в овощните градини бил сред 500 и 1000 лева на декар за сезон и тези пари би трябвало да бъдат изхарчени без значение дали има продукция, или не. Част от фермерите, които са пострадали от измръзването, са подали заявки в общинските комисии по земеделие за пропаднали площи. По информация на Министерството на земеделието от всички заявления, общо са наранени 4100 хектара.

Друг проблем е, че стопаните няма по какъв начин да си застраховат насажденията против измръзване или слана преди 20 април. Застрахователните компании покриват този риск за събитие, настъпило след 20 април, а тогава към този момент няма смисъл, оплакват се фермерите.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР