Ако икономиката на България расте през последите години с по

...
Ако икономиката на България расте през последите години с по
Коментари Харесай

Двоен ръст бележи един сектор в икономиката

Ако стопанската система на България пораства през последите години с по близо 4%, то има една промишленост, при която растежът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 милиарда лв. годишно прави промишлеността у нас. За 2016 година тя е основала 3,6% от брутния вътрешен артикул на страната, а упованията са до 2020 година този дял да нарасне до 4,2 на 100, когато аутсорсинг фирмите към този момент ще вършат по 2,5 милиарда евро годишно. Това предвиждат специалисти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнородни - потребителско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, ръководство на човешки запаси, логистични услуги и други

Компаниите от бранша се оказват и измежду водещите данъкоплатци - 1,5 на 100 от платените данъци у нас се дължат на тях.

Освен това в бранша работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 година По този метод аутсорсинг промишлеността генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички обществени придобивки. Очакванията са тези цифри да се удвоят през идващите няколко години. Средната заплата в сектора била 2400 лв. месечно.

В бранша оперират 389 компании, като с максимален дял и водещи по обороти през 2017 година са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято активност е в региона на осведомителните технологии (ITO), образуват 47% от тази промишленост.

За съпоставяне през 2016 година BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата сред двете е дребна, защото постоянно дейностите се препокриват, а в някои от фирмите по едно и също време се правят и двата типа действия.

Колцентровете съставляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

" Те към момента имат водеща функционалност, изхождайки от обстоятелството, че в основата си са насочени към обслужването на клиенти в разнообразни сфери от бизнеса ", споделя пред " 24 часа " Светослав Иванов, изпълнителен шеф на асоциацията.

Той изяснява, че в по-голямата част компаниите са регистрирани в България. Немалко от тях съставляват дъщерни сдружения на компании майки с централни офиси в Европа, Съединени американски щати, Индия и Азия.

Противно на упованията промишлеността на изнесените услуги не се развива единствено в София, само че и в други огромни градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развиване на промишлеността сложи България измежду водачите в този тип бизнес. Още през 2015 година изследване на Cushman & Wakefield сложи страната ни в челната тройка по атрактивност в бранша. Като съществена причина се показват високообразованите експерти и високото равнище на притежаване на непознати езици.

Източник:dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР