Ако и вие сте преболедували COVID-19, има как да разберете

...
Ако и вие сте преболедували COVID-19, има как да разберете
Коментари Харесай

6 признака, че COVID е увредил мозъка ви

Ако и вие сте преболедували COVID-19, има по какъв начин да разберете дали вирусът е „ увредил “ мозъка ви

Още при започване на пандемията беше ясно, че COVID-19 не е просто респираторен вирус, а подобен, който има огромни последствия за редица системи в организма ни, от кръвоносните съдове до мозъка.

Въпреки че разновидности на вируса, като Делта и Омикрон, наподобява водят до по-малко тежко в началото протичане на болестта, лекарите оповестяват, че даже хора, чиито признаци в началото са били леки, оповестяват за неврологични признаци, които не престават много дълго време.

Отдавна беше обявено, че COVID-19 въздейства и на мозъка. През лятото на 2021 година учени от Станфордския университет откриха мозъчни увреждания, типични за пациенти с заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон, при пациенти умряли от ковид.

Гени, свързани с познавателните качества, шизофренията и депресията, се задействат доста по-често в мозъка на страдащите от COVID-19, сочат данните от изследването. „ Имаше също и признаци на безсилие в невроните в мозъчната кора – частта от мозъка, която има значима роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения “, сподели тогава Тони Уис-Корей от научния екип.

Ако и вие сте преболедували COVID-19, има по какъв начин да разберете дали вирусът е „ увредил “ мозъка ви. Има признаци, които демонстрират това

Мозъчна мъгла

Трудността да се концентрираме, известна още като „ мозъчна мъгла “, е постоянно срещан признак при COVID-19. Някои хора оповестяват, че не могат да се съсредоточат върху работата си или върху елементарни задания, или имат компликации с краткосрочната памет или намирането на верните думи.

Загуба на усет или аромат или деформиране на тези сетива

Загубата на усет и аромат беше характерен признак на COVID-19 в ранните талази на пандемията. Това към този момент е порядък признак, само че към момента се случва. Някои хора, които са изгубили усет или аромат, към момента не са се възстановили. При други тези сетива са се изкривили и те не могат да понасят личната си миризма или са разкрили, че храната има толкоз неприятен усет, че не могат да понасят да ядат нищо.

Шум в ушите

Проучване от 2021 година откри, че близо 15% от хората с COVID-19 са развили звук в ушите, постоянно при започване на болестта си. Но някои хора развиват промени в слуха, които не изчезват.

СПОТ

Състояние, наречено СПОТ или синдром на постурална ортостатична тахикардия, може да се развие при заболяване от COVID-19 и да продължи дълго, откакто тялото се е изчистило от тялото. Той предизвиква бързо ускорение на пулса и повишение на кръвното при изправяне, което може да докара до замаяност или пристъп.

Депресия или тревога

Някои хора, които са имали COVID-19, оповестяват, че развиват разстройства на настроението като меланхолия или тревога. Проучване откри, че COVID-19 усилва риска от психиатрично разстройство, деменция или бодърствуване. Пандемията е депресираща и страшна, а проблемите с настроението може да се влошат от физическия и душевен стрес, обвързван с така наречен дълъг Коронавирус.

Преждевременно стареене

Според едно изследване някои хора, които са имали COVID-19, може да имат дълготрайни „ когнитивни дефицити “, сравними със стареенето на мозъка с 10 години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР