Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не

...
Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не
Коментари Харесай

КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не проработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров. Той заяви и че към момента няма подписан контракт за доставка на американски полутечен газ.

" До момента мисля, че се водят договаряния, само че до колкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, би трябвало да го показват контракта в КЕВР за утвърждение. До момента мисля, че се водят договаряния, само че до колкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен. Второто нещо, което би трябвало да се случи, с цел да подсигуряваме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е прекомерно малко. С към 15% би трябвало да се цялостни Чирен от тук нататък без да се пропуща даже един ден, с цел да може да се изпълни до 1 октомври. Третото нещо, което би трябвало да се случи, е газовата връзка с Гърция да е издигната и оперираща ", сподели Тодоров.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, сподели още шефът на КЕВР. Защото България има потенциал да създава съвсем два пъти повече, в сравнение с употребява. Ако рецесията се задълбочи е вид да спрем износа на ток, само че Тодоров не вижда реалистична догадка това да се случи.

Той сподели още, че евентуално най-евтината сила ще бъде денем, а не както преди време през нощта. У нас и в прилежащите страни се конфигурират доста фотоволтаични апаратура и денем сред 12.00 и 16.00 часа е най-ниска сила през цялото денонощие.

" България създава огромна част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме остатък от електричество и дружно с АЕЦ-Козлодуй българските консуматори могат да получат електричество на относително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ -производители и ги прехвърлихме към бита ", ката изясни Тодоров предлагането на КЕВР за повишаване на електрическата енергия едвам с 3.3%.

Тодоров съобщи, че адмирира измененията, които предлага Министерство на енергетиката и Има Такъв Народ в Закона за енергетиката, защото разрешават да се употребява нов механизъм - така наречен блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите консуматори, тези с най-ниско ползване. С двустаен апартамент, които употребяват примерно до граница 200 kWh - което е сметка към 40-50 лева Всеки консуматор с такава сметка ще има увещание, че тя ще остане такава за в бъдеще, посочи Тодоров. Ако е надвиши тази граница, се заплаща по-висока цена. Каква ще е границата, ще предложат специалистите.

Тодоров счита обаче, че не би трябвало да се бърза с блоктарифите, тъй като за битовите консуматори са обезпечени търпими за идната година.

За покачването на цената на парното Тодоров съобщи, че за някои е доста, само че за разлика от тока България не създава газ и би трябвало да внася, и за жалост той има своята цена на интернационалните пазари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР