Ако харесвате хората и постоянно поставяте чуждите нужди пред своите

...
Ако харесвате хората и постоянно поставяте чуждите нужди пред своите
Коментари Харесай

Синдром на доброто момиче: Защо не трябва да угаждате на всички

Ако харесвате хората и непрекъснато поставяте непознатите потребности пред своите лични, може би страдате от синдрома на положително момиче.  

Това не е болест. В здравната литература няма да намерим подобен термин. Това даже не е психологична патология, а просто част от избрана биосоциална стратегия. Казано по-просто, това е обществена роля, която дамата или е избрала сама, или е била програмирана към нея. 

 жена iStock

Как да разпознаем синдрома на положителното момиче 

Задайте си следните въпроси: 
Смятате ли, че би трябвало да сте благи и учтиви с всички?  Принуждавате ли се да запазите успокоение даже в остри конфликтни обстановки?  По-лесно ли ви е да се съгласите, в сравнение с да възразите или да откажете на човек?  Перфекционист ли сте? 
Ако сте дали отговор с „ да “ на два или повече въпроса, имате синдром на положително момиче. 

 жена iStock

Какво да направите по въпроса? 

Не забравяйте, че вашите стремежи не са по-малко значими от тези другите, тъй че не би трябвало да се жертвате за всички. 

Винаги да казвате да?  Не! Трябва да се научите да отказвате, когато нещо не ви устройва.  

Няма потребност да се борите с обществото, да изоставяте родителите си или да се борите с патриархата.  Основното правило е да разберете обществената природа на взаимоотношенията в обществото, в което живеете.  

Формулирайте личните си съществени полезности.  Нека имате своя персонална идеология. 

Жените със синдром на положително момиче постоянно посещават психолог, тъй като желанието да се харесат на всички може да има отрицателни последствия , свързани с персоналното благополучие. Това държание също по този начин лимитира личностното израстване , тъй че несъмнено си коства да работите върху него. 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР