Ако харесвате актьорите да ви провокират остроумно в театралната зала

...
Ако харесвате актьорите да ви провокират остроумно в театралната зала
Коментари Харесай

Владимир Михайлов и Йоанна Темелкова в провокативен и страстен диалог за любовта

Ако харесвате актьорите да ви предизвикат изобретателно в театралната зала и ненадейно и по завладяващ метод да ви вършат съучастници в спектакъла, в случай че обичате буйния, проницателен, остроумен, даже пиперлив разговор на сцената, то тогава „ Аз и Ти, преди Ние “ е режисура, която ще ви грабне и увлече въображението ви още в първата минута. 

С това зрелище една от най-талантливите и лъчезарни актриси с богата емоционалност Йоанна Темелкова стремително се завърна на театралната сцена след 3-годишно неявяване, през което се посвети най-вече на киното и телевизионните сериали. Този театър пък е дебют в трагичния спектакъл за артиста и музикант с невероятен нюх към комплицираните психически облици в мюзикъла, рок операта и киното Владимир Михайлов. 

Двата премиерни спектакъла в София на 4 и 5 май в Сити Марк Арт Център минаха при голям триумф и претъпкани зали, като билетите и за двете дати бяха изкупени за рекодно малко време.



Като екранна двойка Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов завоюваха любовта на феновете около присъединяване си в завладяващия сериал " Братя ", в който героите им минаха през комплицирани трагични обрати. Сега двамата известни и обичани артисти се срещат за пръв път и на театралната сцена в напълно друг план. Въпреки че работят дружно от дълго време първият им взаимен театър им носи обособено неспокойствие, доста страсти и доста наслада, както признаха и самите те около премиерата на „ Аз и Ти, преди Ние “.

Пиесата на драматурга Светльо Томов е писана особено за Йоанна и Владо. Интересно е от време на време припокриването на черти от характера и живота на актьорите с тези на героите им, без несъмнено това да е водещо в спектакъла. Като психолог по обучение Светльо Томов, който е и сценарист на редица сполучливи сериали, познава тънкостите на човешката душа. В пиесата си той прокарва забавна и прочувствена психическа линия сред героите, залага на умния разговор своего рода интелектуален пинг понг, който актьорите ловко и надарено си подават, държейки приковано вниманието на феновете от първата до последната имитация в спектакъла.



Героинята на Йоанна Темелкова, с изключение на очарователна като нея самата, е и брокер на недвижими парцели. Героят на Владимир Михайлов е всеобхватен гений също както самият той е в живота. И както го разказва неговата партньорка на сцената в пиесата Владо е музикант и композитор, продавач и психолог, който мечтае да издаде първия си албум.

Двамата герои, които в предишното са имали сантиментална връзка, се срещат в шапкарско ателие, където героят на Владимир Михайлов продава най-различни шапки. И тази среща сред тогавашната любовна двойка ще разкрие историята на една изживяна обич, само че не до дъно. За това по какъв начин сме не запомнили да усещаме, да мечтаем и да бъдем щастливи. За грешките, които вършим във връзка с колегата. За това, че от време на време е по-лесно да си сложим маска на лицето или шапка на главата в опит да скрием възприятията и копнежите си, да избягаме от привързаността, от неувереността, от любовта, болката или страха.



„ Аз и Ти, преди Ние “ слага пред актьорите и феновете дълбоки екзистенциални тематики, които вълнуват мнозина и които в спектакъла излизат оттатък клишетата и скучните обичайни решения. Пиесата дава и мъжката, и женската позиция, тъй като разкрива част от комплицираната игра, която и мъжете, и дамите играят в една връзка. Игра, която в действителност може да бъде лесна и приятна, само че от време на време хората ненужно я усложняват с недоизказани думи и непотребни обвинявания и кой 

И от какъв мъж има потребност една жена - от шут, който да я разсмива, само че по едно и също време с това да е и сериозен, образован и малко гамен. И за какво, в случай че мъжът е съвършен съгласно личните показа на дамата, може да е отегчителен и отново нещо да не и доближава. А какво притегля мъжа у една жена, с изключение на неустоимата й красива трапчинка - може би нейното умеене да го одобри подобен какъвто е. " Аз имах потребност просто някой да ме одобри без ангажименти, даже пийнал, да усещам, че получавам толкоз, колкото давам. Дори за една нощ ", споделя героят на Владимир Михайлов, обяснявайки на някогашната си другарка за какво се е отдал на " малоумен разгулен секс ", макар обичта си към нея.



Защото същинската обич значи да имаш уважението и благосклонността на другия, неговата поддръжка и да се постараеш твоето себелюбие да не наранява достолепието на колегата. Любовта е и да погледнем света през очите на другия, през неговите фантазии, лудости, даже неточности. 

Обичта и грижата постоянно остават в теб, даже когато си ядосан на другия. Страстта също остава надълбоко в теб, даже към този момент да не си с индивида, който е придавал смисъл на живота ти. Червеният акцент в облеклото на героите на Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов символизира тъкмо тази огненост на възприятията в комбиниране с техния характер. Тя е с червени обувки, които доста й отиват и елегантно я отварят дружно със стилния черен костюм, той - е с алена забрадка, завързана повърхностно на панталона му, допълвайки бунтарския му имидж.



Интересни са и режисьорските похвати на младия Димитрис Георгиев, за който този театър също е дебют в театъра, актьорите да не играят единствено на сцената, само че да слязат и след публиката и да водят разговор измежду феновете и със феновете. Тоталното унищожаване на четвъртата стена въвлича ефектно публиката в буйния роман за „ Аз и Ти, преди Ние “, изпълнен с обич, пристрастеност, благополучие, само че и с болежка, горест и отчаяние.

Изчистената образна среда без декори, само че с ефектно осветяване и нежна, красива музика вършат спектакъла по-интимен, по-въздействащ и автентичен. Димитрис Георгиев, който има зад тила си няколко сполучливи кино лентата, в дебютната си режисура като режисьор ловко вплита похвати от киното и в избрани моменти от спектакъла имаш възприятието, че гледаш филм, защото придвижването на актьорите на сцената - директно пред феновете или в нейното дъно, припомня близкия и отдалечен проект в киното. И сполучливото и тъкмо местонахождение на актьорите в дадени моменти в синхрон с истинския разговор основават необикновен темп на спектакъла.



Редица провокативни изненади чакат феновете в „ Аз и Ти, преди Ние “, само че дано ги запазим в загадка, с цел да може тези, които за първи път ще гледат спектакъла да усетят очарованието от срещата си с харизматичните артисти и с техните герои. Публиката ще разбере дали рокерското лъчение на Владимир Михайлов на сцената ще претърпи развиване и дали той ще хване китарата в спектакъла, пеейки своята авторска ария " Само с теб ", записана с неговата група " Rewind! ". 

Зрителите ще видят и дали музикантът предизвиква героинята на Йоанна Темелкова да се опитва в пеенето и каква е ролята на един дакел в техния живот. 



И тъй като от самото начало в пиесата става дума и за музика, и за фантазията на героя на Владимир Михайлов да издаде първия си диск, то плакатът и промо видеото за спектакъла са под формата на плоча с ликовете на двамата артисти. Екипът на " Аз и Ти, преди Ние “ сполучливо завъртя тази плоча. Вероятно актьорите Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов, режисьорът Димитрис Георгиев, драматургът Светльо Томов и продуцентът Денис Ставров се стремят към платинена плоча с този театър. А хората от музикалния отрасъл добре знаят, че зад платинената плоча стоят рекордни продажби и извънреден интерес.



Неслучайно екипът си пожелава постановката да има дълъг живот. Спектакълът търпи развиване с всяко последващо зрелище, което дава опция на опитните и интелигентни артисти да импровизират по автентичен метод, а на режисьора да демонстрира креативност, когато постановката ще се играе на открити подиуми. Владимир Михайлов и Йоанна Темелкова показват извънреден нюх към зрителските реакции и умеене да провокират смеха и аплодисментите на публиката, само че без да се увличат по тях, запазвайки достолепието на актьорската специалност, без ненужно позьорство и преиграване и без да залитат към един по-лек род.

Предстои турне на Владимир Михайлов и Йоанна Темелкова в цялата страна, като забавен към гостуванията им в разнообразни градове също е огромен. Първата спирка от турнето е Благоевград на 16 май, следват Пловдив на 9 юни, Перник - на 19 юни, Казанлък - на 21 юни и Бургас - 20 август. Предстои да бъдат оповестени и дати за други градове. Lupa.bg научи, че в София скпектакълт ще се играе през юли на Sofia Summer Fest в Южния парк, а от есента влиза за непрекъснато в афиша на Сити Марк Арт Център.



Авторът на пиесата Светльо Томов пита кои сме „ Аз и Ти, преди Ние “. Преди десетилетия Бертолт Брехт бе споделил, че „ Ние - това е повече от аз и ти. “ 

" Мога да съм цялостен единствено с теб. Сякаш съм живял единствено с теб. Но аз не те разбрах, аз не те видях. И няма път обратно, само че единствено с теб, единствено с теб ще бъда някой. Мога да съм цялостен единствено с теб... ", изповядва Владимир Михайлов в песента си " Само с теб ". Кои сме в действителност Аз и Ти, преди Ние...

Снимки: Димитър Крумов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР