Ако Грозев е в България, съществува механизъм НСО да поеме

...
Ако Грозев е в България, съществува механизъм НСО да поеме
Коментари Харесай

Радулов за случая „Грозев“: Издирването му е чисто символично, няма повод да получи охрана

„ Ако Грозев е в България, съществува механизъм НСО да поеме неговата отбрана “, разясни някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи
Чисто алегорично е включването на журналиста Христо Грозев в листата за федерално търсене в Русия. Такова мнение изрази пред Нова телевизия някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов. Той поддържа думите на Грозев, който съобщи, че това е сигнал към съчувстващи на режима на Путин, негови почитатели, че могат да се разправят с него.

Относно механизмите за държавна отбрана, които могат да бъдат приложени по отношение на Грозев, специалистът разяснява, че има чисто дипломатически ходове, които се употребяват в сходни обстановки. „ Българската страна е задължена да пази жителите си. Друг е въпросът до какъв брой специфичните ни служби са способни да го създадат.

В доста крайни случаи, когато има директно предписание на управлението на страната, може да се предприеме нещо, обвързвано с застраховане сигурността на застрашен по този метод български жител. Възможността обаче е доста лимитирана. Тя е да бъде спретнат в съответното посолство и евакуиран у нас по специфичен протокол. Грозев обаче не желае това “, изясни специалистът по сигурността.

Според Радулов могат да се задействат всички благоприятни условия за съгласуваност със службите за сигурност на обособените страни и да му се помогне да получи нужната отбрана. „ Това обаче не значи, че ще получи физическа отбрана. Няма да получи защита, тъй като няма никакъв мотив. Западните страни дават полицейска защита, когато има действителна заплаха “, акцентира Радулов.

„ Ако Грозев е в България, съществува механизъм НСО да поеме неговата отбрана “, разясни някогашният основен секретар.

Според него в настоящия си нереформиран тип специфичните ни служби не заслужават доверие. Техните дейности във връзка с съветската инвазия били проформа. От една страна било от непросветеност, а от друга – напълно съзнателно.

По думите му доста от чиновниците в тези служби са обучавани в  съветски школи.

Коментар от Радулов пристигна и по отношение на изявление на конгресмена от Съединени американски щати Уорън Дейвидсън, който приканва американското финансово министерство да наложи наказания против основния прокурор Иван Гешев поради „ подозрения за корупция и занемаряване на глобите по „ Магнитски “. Такова писмо на конгресмена беше оповестено първо от Иван Христанов от „ Продължаваме Промяната “.

„ Възможно е това да е намек, че ограниченията ще продължат. И преди е ставало дума, че ще има „ Магнитски “ втора и трета серия. Ние чисто законово можем да си позволим да подценяваме този закон, само че това е доста мощен сигнал, че Държавният департамент и американският Конгрес не престават да следят България с съмнение. Това се отразява и в годишните отчети “, акцентира някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР