Ако говорим за епидемия от грип - вероятно към края

...
Ако говорим за епидемия от грип - вероятно към края
Коментари Харесай

Епидемията от грип - в края на януари

Ако приказваме за зараза от грип - евентуално към края на януари месец ще достигнем епидемиологични равнища , само че не по едно и също време в цялата страна, а в първите наранени области от грипа. Това съобщи пред основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев за това по кое време ще има пик на грипа и идва ли морбили у нас от Румъния.

По думите му циркулация на грип има от средата на декември месец и в този момент тя се ускорява. Масовите контакти по време на празниците способстваха за още по-бързото и необятно разпространяване на грипа , уточни доцент Кунчев. По време на коледните и новогодишните празници не може да се разчита и на системата на регистрация на заболели и инфектирани хора от грип, тъй като хората рядко прибягват до лекарска помощ - единствено в краен случаи. Вероятно при започване на другата седмица ще има по-точни данни до каква степен сме стигнали и какви са данните за обособените райони, посочи държавният основен здравен контрольор.

Симптомите грипа остават типичен - ненадейно начало, в което даже хората могат да посочат час, в който са се разболели поради присъщите признаци като изнемощялост, главоболие, температура, хрема, кашлица, кихане.
 Въвеждат превантивни ограничения против грип в Бургас
Въвеждат превантивни ограничения против грип в Бургас

В учебни заведения, детски градини, на публични места и в градския превоз

Доц. Кунчев посочи още, че не са чести случаите, в които хората могат да се заразят от грип и ковид по едно и също време . Паралелна циркулация и сега има, защото и случаите на ковид не престават да бъдат с не ниско равнище, само че данните не са действителни заради празничните дни. Една супер зараза от два причинителя е неподходяща и води до по-чести затруднения, само че това е рядко събитие, означи доцент Кунчев.

Той уточни, че 99% от случаите на ковид са на " Омикрон " и няма нови подварианти на инфекцията.

За разпространяването на морбили, доцент Кунчев изясни, че в Румъния има тежка зараза от морбили и съгласно него северната ни съседка претърпява това, което и България преди 10-11 години. " Техните случаи гонят 3000. При първата от две имунизации имат 78% обсег, втората е с 62% обсег - прекомерно ниско, би трябвало да има 95%. За съпоставяне - при нас за предходната година първата имунизация, която се прави на 13 месеца, е с 91,2%. Втората (на 12 години) е с 87% ", сподели основният държавен здравен контрольор, изтъквайки, че България е много по-защитена . След превозване на морбили организмът резервира опциите си за имунен отговор, само че с доста по-бавни темпове, предизвести Кунчев.
 Морбили идва у нас бързо и елементарно, обезпокоени здравните управляващи
Морбили идва у нас бързо и елементарно, обезпокоени здравните управляващи

88% от обезпечените ваксини против грип са към този момент приложени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР