Ако гледате куче или котка у дома, то поне веднъж

...
Ако гледате куче или котка у дома, то поне веднъж
Коментари Харесай

Какво виждат домашните ни любимци, когато гледат телевизия?

Ако гледате куче или котка вкъщи, то най-малко един път сте виждали по какъв начин вашите питомници се заглеждат по тв приемника. Някои притежатели даже могат да се закълнат, че животните наблюдават с интерес протичащото се на екрана. Какво обаче виждат в реалност кучетата и котките, до момента в който " гледат " телевизия? Отговор на този въпрос дават интернационалните специалисти, представени от Mental Floss.

Специалистите изясняват, че котките съвсем постоянно възприемат заобикалящата ги реалност в черно и бяло. Зрението им другояче възприема протичащото се на телевизионния екран по същия метод като човешкото. Писаните обаче едва се интересуват от това, което се случва. Следователно те реагират на внезапни придвижвания или на други животни и евентуална плячка, като постоянно нападат екрана, с цел да я заловен.

Ситуацията с кучетата е по-сложна. 

Факт е, че притежателите им постоянно виждат по какъв начин животинките се заглеждат в тв приемници, компютърни екрани и таблети. Но какво тъкмо се случва в главата на животинчето? В реалност, проследявайки зрението им и прилагайки същите способи, които се употребяват и при хората, едно проучване е открило, че домашните кучета избират избрани картини и видео.

Това проучване демонстрира, че кучетата имат желания към облиците на други свои роднини – само че проучванията също по този начин са открили, че звукът е това, което на в началото притегля кучетата към тв приемника и други устройства.

Сред желаните звуци са кучешки лай и скимтене, хора, които дават понятни за кучетата команди и похвали, и звуци от цвърчащи играчки. 

Начинът, по който кучетата гледат телевизия, несъмнено, е друг от този, по който ние хората го вършим. Вместо да седят неподвижни, те нормално се доближават към екрана, с цел да видят по-отблизо и се разхождат неведнъж сред тв приемника и стопанина им. Като цяло са неспокойни, интерактивни фенове. 

Това, което кучетата могат да видят на екрана, също е друго. Кучетата имат двуцветно зрение –  имат два вида рецептори за цвят и виждат света в оттенъците на синьо и жълто. Употребата на цветове в медиите е доста значима за кучетата и изяснява за какво кучешкият ефирен канал DogTV употребява най-вече тези цветове в предаванията си. Очите на кучетата също са доста чувствителни към придвижванията. Ветеринарите считат, че усъвършенстваната периодичност на вибриране, която идва в резултат на прекосяването от общоприета към HD телевизия, е разрешила на кучетата да възприемат по-добре картината на екрана.

Дали обаче им харесва?

Множество екрани били употребявани в проучванията, с цел да се разбере дали кучетата могат да избират какво да гледат. По-ранни проучвания демонстрират, че когато им се дават три екрана, кучетата не могат да решат, вместо това избират да гледат един екран, без значение какво дават по него. Това обаче следва да се тества с два екрана, а евентуално и с повече от три. 

Макар че науката е посочила, че кучетата могат да ангажират вниманието си с телевизия и че избират избрани стратегии, тя занапред следва да се гмурне в комплицирания въпрос – дали това им доставя наслаждение. Ние като хора постоянно гледаме смущаващи фрагменти или клипове, които ни карат да усещаме цяла гама от страсти – от паника до яд и смут. Не постоянно гледаме нещо, тъй като ни харесва. Просто не знаем дали сходни фактори не стимулират кучетата да гледат.

Какво ангажира вниманието също така е друго от куче до куче – според от характера, опита и желанията. Смята се, че върху това въздействат нещата, които гледа стопанинът. Кучетата следят човешкия поглед и други информационни сигнали, да вземем за пример жестовете и придвижването на главата.

Кучетата, за разлика от хората постоянно взаимодействат за малко, дори по-малко от три секунди с екрана, като избират просто да хвърлят взор, вместо да се взират. Учените са открили, че даже с видео материали, направени особено за кучета, те прекарват множеството от времето без да гледат нищо несъмнено. Идеалната телевизия за кучета евентуално би трябвало да се състои от голям брой накъсани подиуми.

Но въпреки да е потвърдено, че кучетата избират да гледат други кучета за къси промеждутъци със особено оцветени фрагменти, остават към момента доста загадки. Според учените технологиите имат капацитет да забавляват домашните кучета, което може да се отрази върху благосъстоянието на любимците, които остават сами у дома или в развъдниците. Просто не очаквайте „ Шоуто на Шаро “ в близко време.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР