Ако гледаме офертите за работа в Пловдив, средната заплата бруто

...
Ако гледаме офертите за работа в Пловдив, средната заплата бруто
Коментари Харесай

Средната заплата в Пловдив - 1490 лева, но офертите за работа показват друго

Ако гледаме офертите за работа в Пловдив, междинната заплата бруто би трябвало да е най-малко 1800-1900 лв.. Действителността обаче демонстрира друго. Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив през второто тримесечие на 2022 година доближава 1490 лв. и въпреки да нараства с 8.7% по отношение на март 2022 остава доста ниска на фона на инфлацията.

Даже има браншове, в които съгласно данните на Национален статистически институт, заплащането понижава, а именно „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 4.0% /средна заплата в бранша  2032 лева/  и „ Финансови и застрахователни действия “ - с 1.3%. / 1717 лева/

Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна заплата, са „ Образование “ - със 17.6% /1865 лева/, „ Добивна индустрия “ - с 14.0% /2018/ и „ Строителство “ - с 13.4%. / 1199 лева/. 

Според формалните данни, най-високата междинна брутна заплата в Пловдив е 3357 лв. и е в бранш " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ". Тук се включват множеството длъжности в IT и Аутсорсинг сферата. Вторият най-добре заплатен бранш е " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " със междинна заплата от 2410 лева В опазването на здравето в Пловдив пък междинната заплата е малко над 2000 лв.. 

Най-ниско възнаграждение получават хората в бранша на услугите, и по-точно в областта на хотелиерство и ресторантьорство, където междинните заплати са под 1000 лв., а именно 989 лева Това значи, че на процедура чистото приблизително заплащане е 767 лв.. 

Какво демонстрират обаче тържищата за търсене на работна ръка? 

Най-много предложения има в предприятията. Там междинната заплата за елементарни служащи е 1500 лв. бруто. Ако се прибавят бонуси за храна, за отработени часове и други тласъци за лоялни чиновници, заплатата може да доближи и 2000-2500 лв. бруто. 

Втората група на най-предлагани постове са всички в IT и аутсорсинг сферата. За софтуерни разработчици предлаганите заплати са приблизително сред 5 000 и 10 000 лв.. 

Огромен недостиг на трудовия пазар не престават да бъдат интернационалните водачи. Не инцидентно офертите за работа прогресивно нарастват, поради разрастващите се интернационалните търговски вериги. Предлаганите у нас заплати в бранша са надалеч под междинните за Европа, само че остават извънредно солидни за нашия пазар - приблизително сред 5000-6000 лв.. 

В останалите браншове заплатите са много по-ниски - сред 1000 - 2000 лв. бруто. В това число са включени всички браншове на услугите, административни действия, спомагателен личен състав, продавачи и консултанти. 

Прави усещане, че във всички браншове, оповестените заплати са надалеч над междинните съгласно формалните статистически данни, които пък се базират на данните от трудовите контракти. На първо място е ясно, че всяка компания желае да притегли фрагменти и афишира по-високи заплати, които се оказва, че са достижими едвам след няколко години трудов стаж.

Тази наклонност обаче може да се изясни и с продължаващата сива стопанска система, при която фрагментите се наемат на най-ниско платени позиции, като задачата е да са понижат разноските на работодателите за осигуровки. Остатъкът от формалното оповестено заплащане и контрактуваното пък се заплаща под масата. 
Прочетете още
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР