Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика пред втория от

...
Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика пред втория от
Коментари Харесай

Дончев: При малка разлика между първия и втория, ГЕРБ няма да съставят кабинет

" Ако ГЕРБ завоюва парламентарните избори с разлика пред втория от 0.5-1 процентни пункта, не би пробвала да сформира държавно управление. При преднина от 5-6 % мъчно би избягала от отговорност и ще направи опит ". Това съобщи пред " Свободна Европа " заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му приоритет номер 1 би трябвало да бъде сливане на нацията. " Може би ",така той отговори на въпроса дали ГЕРБ биха почнали такива диалози в идващото Народно събрание, като направи ангажимента, че не е ясно какви политически субекти ще има в новия парламент. Дончев би взел участие и в подобен за правосъдната промяна, само че има проблем когато тя се свежда единствено до промяна на основния прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали ГЕРБ ще води диалози с Движение за права и свободи за партийна поддръжка за Анастас Герджиков, Дончев отговори, че това би трябвало да направи самият претендент. " Нашата позиция е ясна. Ние поддържаме тази кандидатпрезидентска двойка ",каза Дончев. И добави, че в случай че други партии – било то и Движение за права и свободи - след първия тур решат да поддържат претендента, който и те, то ГЕРБ няма място в този диалог. В случай, че Герджиков не завоюва или не доближи до втори тур, ГЕРБ е доста по-логично да поддържа Лозан Панов, сподели Дончев. Право на Панов обаче било дали да я одобри или откаже. Според него обаче по всяка възможност няма да се стигне до такава догадка.

Дончев даде да се разбере, че партията се концентрира повече върху вота за Н, в сравнение с за президент. Това да се издигат претенденти за държавен глава през ИК, той дефинира като естествена политическа техника и посочи, че на този избор чисто партийните претенденти са малко - 2 или 3. По думите му президентският избор е мажоритарен избор, където персоналните качества имат по-голямо значение. Според него при остро политически опълчване, издигането на партийна кандидатура единствено би засилило градуса на политическите страсти. " За нас е по-важно България да има президент с профила на Герджиков, в сравнение с да се хвалим, че сме спечелили президентския избор ", сподели още Дончев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР