Ако ГЕРБ не бяха отправили предложението си да оглавят временната

...
Ако ГЕРБ не бяха отправили предложението си да оглавят временната
Коментари Харесай

Атанас Славов, ДБ: Ако ГЕРБ бяха предложили по-рано да оглавят комисията за Конситуцията, можеше да решим друго

Ако ГЕРБ не бяха отправили предлагането си да оглавят краткотрайната парламентарна комисия за промени в Конституцията 5 минути преди завършек на дебата, решението на болшинството можеше да е друго.

Така заместник-председателят на ПГ на " Демократична България " Атанас Славов разяснява случилото се в пленарната зала през вчерашния ден.

На миналото съвещание депутатите сътвориха краткотрайна комисия за конституционни промени без присъединяване на опозицията в нея. Движение за права и свободи и " Възраждане " не излъчиха и представители, а ГЕРБ сложиха изискване - да получат председателския пост или да има съпредседатели - от ГЕРБ и " Продължаваме промяната ". След като изискването им не беше подкрепено и те отхвърлиха присъединяване в комисията.

Тази заран дебатът за краткотрайната комисия за промени в Конституцията се придвижи в студиото на " Денят стартира ".



Атанас Славов от " Демократична България " посочи, че концепцията за основаване на тази комисия е стартирана още преди седмица и ГЕРБ са имали задоволително време да потърсят контакт с болшинството и да насочат предлагането си да оглавят комисията. Тогава решението е можело да бъде друго, акцентира Славов.

В отговор Радомир Чолаков от ГЕРБ посочи, че предлагането е било тест към ръководещите в напъните им да обезпечат необятна поддръжка за смяна на главния закон.

" Демократична България изживяват катарзис в отношението си към ГЕРБ и искахме да забележим дали са подготвени да извървят и тази крачка. Опитахме се да създадем услуга, която не беше разбрана. " - посочи Чолаков.

Той разясни, че методът да се ангажира действително опозицията с измененията в Конституцията, минава през председателстването на комисията. Този знак обаче не е бил свестен и за следващ път е отблъсната подадената ръка и е проявено пренебрежение, добави Чолаков.



Атанас Славов посочи, че с разискванията по измененията в конституционните текстове е ясно, че опозицията не може да се самоизключи от този развой.

Предложенията на ръководещите ще са свързани с смяна в структурата на Висш съдебен съвет и въпросът с отчетността на основния прокурор. От " Демократична България " ще предложат той да се избира през Народното събрание, склонни са и на други разновидности, само че тъй че да има отчетност и отговорност за дейностите на основния обвинител.

Според него има тематики, по които е проявено единодушие от всички партии като тази за самостоятелната конституционна тъжба и гражданска законодателна самодейност.

Радомир Чолаков се опълчи на концепцията за гражданска законодателна самодейност.

Според Чолаков разговорът сред ГЕРБ и ръководещите може да се възвърне единствено в случай че се възвърне степента на почитание, която е нужна.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР