Ако галерия Нирвана имаше вкус, той щеше да е на

...
Ако галерия Нирвана имаше вкус, той щеше да е на
Коментари Харесай

Любимка на Кими Райконен в галерия Нирвана

„ Ако изложба Нирвана имаше усет, той щеше да е на апетитен италиански сладолед ”, уверена е младата художничка Моника Тошева, която през април ще озари със свои произведения арт пространството на прочулата се с извънредни изложения изложба.

Двадесет и девет годишната хубавица, която ще покаже пейзажи от Тоскана в галерията на Ники Младжов, скоро ще пази докторска дисертация в Националната художествена академия. Тя работи като арт управител и учител, написа разкази и лирика и посвещава част от времето си на благотворителни изяви. Моника стана фаворитка на медиите около срещата й с Кими Райконен, който има в дома си портрет, нарисуван от красивата българка, приключила живопис в НХА при проф. Божидар Бояджиев.



Моника твори на спортни тематики, защото татко й е някогашен футболист на Левски, а тя от дребна е почитателка на Формула 1. Като студентка рисува Кими Райконен в облика на актуален Икар, целият в пламъци на нощната писта на Сингапур. Картината, рисувана половин година, през днешния ден е в дома на водача от Формула 1. Талантливата художничка се пробва да му я подари на съревнование в Турция, само че той стопира участията си за известно време. Моника търпеливо чака до 2010 година, когато у нас се организира международният рали шампионат с присъединяване на Кими. След доста срещи с екипа на фамозния водач, тя съумява да му съобщи платното, което провокира възторг. „ В този миг разбрах, че всяка фантазия може да бъде реализирана и че няма недостижими хора”, споделя Моника. Тя посвещава роман на срещата си с Кими и рисува 15 картини по тематиката, с които пази дипломната си работа.



Дебютната галерия на Моника е на тематика фитнес - платната, които изобразяват изваяни тела, притеглят интереса към надарената художничка. Следва провокативната галерия „ Target” в НДК - цели, претворени в платна, са прострелвани от хубавицата, която съумява да стреля толкоз точно, че уцелва десетката всякога. По време на изложбата, рецензирана от акад. Светлин Русев, се прожектира филм за прострелването на платната, основан от Пламен Мирянов. Видеото по-късно е откраднато в НДК.



Моника, която има кураторски планове с млади създатели, изпраща свое платно и произведения на учениците си на благотворителна галерия в Женева, където за ден те са изплатени за 5000 евро.

Картина на Моника била измежду формалните дарове за Ричард Брансън по време на гостуването му у нас. „ Нарисувах частния му остров Некер и защото бях в екипа на уредниците на гостуването на Брансън у нас, му я подарих лично”, щастлива е Моника. Картината отлетяла към Некер, който по-късно бил опустошен от урагана Ирма. Творба на младия гений взе участие и в експозиция в Парламента за събиране на средства за възстановяване на стенописите в храм-паметника „ Александър Невски”.

Моника е отказала оферти за асистент-преподавателско място в Турция и в изложба в Испания. „ Ако всички младежи избягат от България, кой ще остане?”, е аргументът на патриотично настроената хубавица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР