Ако Франсоаз Саган беше жива, сега щеше да разчиства остатъците

...
Ако Франсоаз Саган беше жива, сега щеше да разчиства остатъците
Коментари Харесай

Франсоаз Саган: Живях като каскадьор

Ако Франсоаз Саган беше жива, в този момент щеше да разчиства остатъците от купона за 82-рия си рожден ден, с цел да направи място за идващото празненство. Щеше да обикаля лятната си къща в Нормандия с неизменимата цигара в ръка (ако беше имала шанс да я задържи-къщата, а не да я загуби на комар) щеше да обикаля боса, с джинси и обичания си черен пуловер.С къса бяла коса, горящи черни очи, прегърнала някоя от обичаните си котки… Или щеше да се въргаля в леглото и да гледа бягащите облаци. А може би щеше да изяснява нещо разпалено по телефона с продрания си глас, тъй като литературата, политиката, мъжете, колите, удоволствията, греховете човешки и неразбираемото бъдеще щяха да я вълнуват все по този начин мощно и тя все по този начин щеше да дава своята буйна присъда.

Но Франсоаз Саган от дълго време е мъртва и почтено казано, е мъчно да си я представим на 82. Защото нейният живот „ на каскадьорка”, както сама се показва, не остави вярата, че буйното дете на френската литература ще се плъзне елегантно в старостта и ще укроти духа си си.
В една дъждовна вечер при започване на септември 2004 година, когато " в Париж всички улици са задръстени с коли, по радиото съвсем непрекъснато оповестяват за катастрофи, а в промеждутъците звучи музика " в болничното заведение " Жорж Помпиду " докарват жена в кома, на границата сред живота и гибелта. Жената няма крепко място по себе си, дългата до раменете коса е разбъркана, кръвта е просмукала скъпите й облекла. Докато лекарите се пробват да я спасят, сестрите оживено я разясняват, а пред клиниката към този момент се събират лешоядите с фотоапарати и касетофони. Жената е Франсоаз Саган, 68-годишна писателка със международна популярност, бунтарка и знак на това потомство дами, които след Втората международна война в никакъв случай повече няма да разрешат да бъдат жертва на мъжки упоритости, а единствено на своите лични.
На другия ден историята на нейния живот е във всички вестници. Страстта й към свръхмощни коли, сбирката й от Ягуари и от уиски, което в нейния дом се лее непрекъснато, присъдата й за приложимост и предпазване на кокаин, която тя получава на 60 години, демоничната й половост, която не се стреми да крие... И апропо се загатва, че е написала 22 романа, 3 сборника с новели, 7 пиеси, 3 книги с очерци, преведени и издадени в милиони тиражи, биография, текстове на песни...

Франсоаза Куарез се ражда на 21 юни 1935 година в Кашарк, малко френско градче. Най-малкото от три деца, с прякор Кики, което на всичкото от горната страна заеква. Има дни, в които не проронва дума, и дни, в които избухва с разтърсващи реакции. Баща й има лична фабрика и луксозен дом, има и голяма библиотека, в която Франсоаз обича да потъва. Разбира се, когато е във почивка, надалеч от скучния католически лицей за девойки, в който учи. На 16 изгубва изцяло религия в Бога и по какъв начин другояче, откакто на 14 години открива екзистенциалния цинизъм на Жан Пол-Сартър, в който е влюбена цялостен живот.

Завършва колежа и стартира да учи литература в Сорбоната -момиче с момчешко телосложение, хлапашка физиономия и огромни, замислени очи. На пръв взор не е хубавица, само че притегля като магнит състудентите си. Франсоаз все по постоянно отсъства от лекции - животът, който кипи непрекъснато в Париж, е неизмерно по-интересен. Кафенетата, в които се събират студенти, писатели, художници и актьори и които работят до късно през нощта, са обичаното й място. Баща й, който към този момент живее в Париж, я моли да си смени семейството. Франсоаз избира псевдонима Саган - от книгата на обичания й публицист Марсел Пруст " По следите на изгубеното време ".
Скоро схваща, че този метод на живот е несъответстващ с академичното обучение. Проваляйки сесията си, тя взема решение да покаже какво може. И издава първия си разказ - " Добър ден, горест ". Романът е единствено 100-тина страници, а Франсоаз е единствено на 19 години. И го е написала единствено за месец и половина. Но светът чува за нея. Романът излиза във Франция в тираж половин милион, а до в този момент - в превод на 20 езика и с тираж 2 милиона. Буквално за една нощ тя се трансформира в звезда. И в богата жена. Баща й, с който Франсоаз е доста близка, не е сюрпризиран. Той постоянно е вярвал в нея. А тя постоянно се е стремяла да завоюва любовта на този мощен, самостоятелен и доста свободен мъж. " Какво да върша с милион и половина франка? ", шеговито пита Франсоаз татко си. " Похарчи ги незабавно, на твоята възраст парите са рискови ", отвръща съществено той. И Франсоаз се заема да следва препоръките му безусловно. Първо, с парите си купува мощен " Ягуар ". За майка си - палто от норка. Второ, отива в казиното и залага на рулетка най-големите вероятни суми. Говори се, че тъкмо тогава е спечелила къщата си в Нормандия.
В себе си открива неподозирана пристрастеност към колите. Начинът, по който провокира останалия свят, включва и това: да кара с цялостна газ и боси крайници по нощните улици на Париж. И скоро градът приказва за нея - чудачката, която постоянно се прибира призори боса по парижките улици, която пуши цигара от цигара и може да изпие бутилка уиски макар че е съвсем транспарантна, толкоз е слаба и нежна. Франсоаз се появява с огромни компании по Ривиерата и взе участие в шумни оргии, които включват доста алкохол и нощно къпане. Понякога се прибира в 4, а в 7 става да язди. Много постоянно е в плен на извънредно главоболие, разследване от злополуката й с " Астън Мартин ". Сменя любовниците си, тъй като " правенето на обич за мен не е улеснение, както маргарина ". А за брака се показва постоянно пренебрежително. Мести се от квартира на квартира, до момента в който последната й омръзне. Всъщност къщата в Нормандия, която тя печели на
рулетката и която коства 8 милиона франка, е залагана след това неведнъж, само че за благополучие - печелена още веднъж. " Откъде тази хазартна пристрастеност у вас? ", пита я млад публицист. " Вероятно от съветските ми корени ", дава отговор, хитро усмихната, писателката.

1 2 3 4 последваща страница »

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР