Ако Финландия иска да стане член на НАТО, да спази

...
Ако Финландия иска да стане член на НАТО, да спази
Коментари Харесай

Турският министър на правосъдието: Ако Финландия иска да стане член на НАТО, да спази обещанията си

Ако Финландия желае да стане член на НАТО, да съблюдава обещанията си, съобщи турският министър на правораздаването Бекир Боздаг, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Боздаг приказва пред публицисти по отношение на днешната аудиенция на финландска делегация в Анкара.

Ако желаят да влязат в НАТО, да спазят обещанията си. Много ясно обявихме желанията си още първоначално, сподели министърът на правораздаването.

Очакваме вие да извършите обещанията си към нас. И по-късно ние ще приключим процеса, обвързван с приемането ви в НАТО. Процесът е почнал, само че не е завършил. А приключването му ще стане след утвърждението на Народното събрание ни. Парламентът ще се произнесе по въпроса. Ако Финландия удържи на думата си, и Турция ще съблюдава обещанията си. Турция е страна, която държи на думата си, сподели Боздаг.

Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единомислещата поддръжка на всички сегашни членове на НАТО, в това число Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, в случай че Финландия и Швеция не изпълнят нейните претенции.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат отстранени пречките пред присъединението на двете страни към НАТО. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР