Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да

...
Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако Европа не действа единно, ни чакат двойни и тройни цени на зърното

Ако Европа не предприеме единни дейности, през зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното. Това сподели заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на откриването на Софийски стопански конгрес III, който се организира в " София Хотел Балкан ". Той посочи, че все още Русия не изнася зърно. Украйна пък не може да го изнася, тъй като пристанищата й са блокирани от Русия, а превозът по суша е с стеснен потенциал.

Повечето количества от зърно са изкупени от Китай, тъй като те са предложили най-високата цена, уточни Василев. Държавите, които имат най-голяма потребност от зърно като страните в Северна Африка, ще получат доста дребни количества или въобще няма да ги получат. Това от своя страна значи, че може да се чака огромна мигрантска вълна от тези страни към Европа.

Ако Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните страни да се снабдят със зърно, може да се чака всеобщо завишаване на цените на храните в Европа, добави Василев. Предприемането на единни дейности от страна на Европа значи да се задейства член 15, с цел да се задържи европейският пазар и всичкият експорт, отвън Европа, да бъде следен и не да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма потребност от зърно. По този метод ще се избегне филантропичната рецесия и злополука.

Българският вицепремиер разяснява, че от средата на януари се следи изцяло отдръпване на логистичната верига на доставки на основните доставки - енергиен и снабдителен. По думите на Василев е било ясно, че ще има война. Според него е извънредно значимо всички да бъдат готови за това, което следва. " Това, което следва, не е нещо красиво и през което ще минем елементарно ", посочи министър Василев.

Ще има и други проблеми, които ще се появят в близко бъдеще. Те ще бъдат свързани с дефицит на строителни материали, както и на редки метали, предвижда заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите. Затова Василев прикани да се работи взаимно.

В средносрочен проект би трябвало да се усъвършенства свързаността сред Гърция, България, Румъния и Полша, с цел да може да се построи нужните газопроводи, пътища, железопътни линии, с цел да може да се предвижват стоките, добави Василев. Той смята, че Черно море най-малко в близко бъдеще няма да може да бъде употребен като превозен канал, защото транспортите на товари по него ще бъдат висорискови. Взимането на решения на равнище Европейски съюз би трябвало да се форсира, тъй като би трябвало да се работи по-бързо, прикани българският вицепремиер.

Софийски стопански конгрес III е среща на високо равнище на най-влиятелните български и интернационалните политически, корпоративни и интелектуални водачи за справяне с неотложните провокации пред България, Европа и света.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР