Ако Европа иска да има конкурентоспособна работна сила, тя трябва

...
Ако Европа иска да има конкурентоспособна работна сила, тя трябва
Коментари Харесай

Посланието на Европа към работниците: Преквалификация или изоставане

Ако Европа желае да има конкурентоспособна работна мощ, тя би трябвало да даде урок на своите жители: учебното заведение в никакъв случай не свършва.

В продължение на години просветителният път на индивида беше елементарен. Когато са били дребни, те са учили в учебно заведение под управлението на учители. Човекът е получавал тапия или е прекосявал професионално образование и е употребявал тези умения на работното място до пенсионирането си. Преквалификацията беше и е необичайност. Сега обаче софтуерният прогрес и изменящите се потребности на индустрията рискуват да изложат на риск европейската работна мощ да не разполага с подобаващи и навременни умения. Това може да коства скъпо на Европейски Съюз - и то тъкмо когато той има смели екологични и цифрови проекти.

В миналогодишната си тирада за положението на Съюза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че бъдещата европейска конкурентоспособност зависи от " работна мощ с подобаващи умения ".

Неотдавнашната поява на генеративни принадлежности за изкуствен интелект като ChatGPT, които могат да основават ново наличие въз основа на подкана със спираща дъха скорост, оказва спомагателен напън върху блока да преквалифицира своите служащи. Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на производителя на ChatGPT - OpenAI, свидетелства пред Конгреса на Съединени американски щати, че чатботът ще " автоматизира напълно някои работни места ", като в същото време ще сътвори нови, " които съгласно нас ще бъдат доста по-добри ".

Сега стартира конкуренцията за даване на уменията на хората, които са им нужни, с цел да се оправят сполучливо с тази нова " горна граница " на работното място.

" Адаптирай се или загивай "

За да отговори на това предизвикателство, при започване на май Комисията даде началото на по този начин наречената Европейска година на уменията. Новите умения са също толкоз значими в по-късен стадий от живота, когато хората към този момент са на работа, колкото и в класната стая, съобщи комисарят по заетостта Никола Шмит при откриването на годината, отдадена на уменията.

" Трябва да имаме доста отворена система за подготовка и преквалификация. Не можем да кажем: " Е, в този момент си дипломиран и това е всичко. Трябва да заявим: " Ами, уменията към този момент са част от естествения трудов живот ".

" Трябва да приспособяваме потенциала си, уменията си непрекъснато ", съобщи 69-годишният люксембургски социалист.

Цифровата подготвеност е една от областите, в които Брюксел се пробва да впрегне финансирането и политиките си за преквалификация на хората, с цел да се преодолеят съществуващите пропуски в работната мощ.

Европейски Съюз желае до 2030 година да има 20 милиона експерти в региона на осведомителните и информационните технологии, а сега те са едвам 9 милиона. За да обърне наклонността, през април Комисията показа проект за превъзмогване на дефицита на цифрови умения, като една от точките за деяние е ориентирана към преквалификация на чиновниците през работно време. Миналата година един от инструментите на Европейски Съюз за нововъведения също си сложи за цел да образова 1 млн. души в по-напредналите, тежки за научните проучвания области на технологиите.

По-голямата част от работата за постигането на тези значими цели обаче ще падне върху плещите на други.

Европейски Съюз разчита на оферти от необятна коалиция от компании, университети и други просветителни институции, които да поддържат уговорката за придобиване на нови умения. Един от основните детайли на по-широкия пакет от ограничения на Европейски Съюз в региона на уменията е Пактът за умения, който разчита на към 1500 членове от целия блок. По същия метод проектът за софтуерни гении стана действителен едвам когато компании като Intel дадоха обещание да допринесат за особено създадени стратегии за образование.

Наличието на тези просветителни благоприятни условия е единствено първата стъпка към преквалификацията на хората дълго откакто са напуснали формалното обучение.

Една от най-големите спънки за превъзмогване на обещанието на Европа за преквалификация е желанието на хората въобще да се преквалифицират. Шмит признава този " проблем с метода на мислене ", като прибавя: " Не можеш да преквалифицираш елементарно хората, в случай че има враждебно или отрицателно мислене. Хората задават въпроса: " Защо би трябвало да се преквалифицирам? ".

Работодателите, които са на първа линия в предизвикването, могат да стимулират своите служащи да се включат в непрестанно образование. " Както сте вложили в нови технологии, по този начин би трябвало да инвестирате и в нов човешки капитал ", споделя Шмит на работодателите. Европейски Съюз предложи на своите страни членки да основат самостоятелни сметки за образование, които да дават на възрастните спомагателен бюджет.

" Белгийският модел за мотивация "

Организациите, фокусирани върху уменията, в Брюксел - личния двор на Комисията - от известно време се занимават с предизвикването на мотивацията.

Базираната в Брюксел организация Debateville предлага на младежите извънкласни семинари за възстановяване на уменията им за водене на диспути и представяне. Макар че Debateville постоянно прави презентации за работата си в учебните заведения, участващите деца се учат и отвън класната стая - даже по време на лагери това лято в други белгийски градове като Гент и Антверпен.

Организацията е изправена пред двойното предизвикателство да стимулира младежите да учат отвън образователните часове и да ги подсети да се включат в сходни начинания въобще, което би могло да им внуши мисленето, което ще насърчи тези възпитаници да продължат да учат, откакто навършат пълноправие и завършат формалното си обучение.

" В Белгия имаме извънредно ниски резултати във връзка с ученето през целия живот. Голяма част от това е обвързвана с обстоятелството, че слагаме огромен акцент върху формалното образование ", споделя Нора Слейдеринк, началник на проучванията в Debateville. " Това постоянно дава на хората чувството, че са " завършили ", когато завършат университет или професионално образование ", добави тя.

" Голяма част от това, което вършим, е да сътворяваме неспокойствие в младежите, да ги мотивираме да учат. На тази възраст ние работим освен върху уменията, само че и върху отношението, върху любознанието ", споделя Слейдеринк. Според нея ключът към тази мотивация е да се обезпечи образователен опит отвън учебната среда и да се притегли разнообразна публика.

Едно е да си " осведомителна гъба ", когато си млад, и да попиваш цялата информация. Съвсем друго е, когато си на половината път от кариерата си и не се чувствашв свои води, когато става въпрос за експертни познания. Според анализатори, обаче, има способи преквалификацията да не бъде толкоз тежко задължение.

Три белгийски университета - в Брюксел, Гент и Антверпен - сътвориха Академия " Нова ", която сплотява редица начинания за поощряване на ученето през целия живот. Сред предлаганите услуги са къси курсове, известни като микрокредити, отвън постоянните бакалавърски или магистърски стратегии на университетите, които са отворени за по-широка група. Това е метод да се запознаете с нова област, без да инвестирате прекалено много време в нея.

" Това е различен метод да погледнете на един университет или лицей. По-рано хората си мислеха: Добре, ще получа бакалавърска или магистърска степен, след което ще имам достъп до добра работа и мощна позиция. С микроквалификациите можете да продължите да се развивате или да се преквалифицирате ", акцентира Катрин Спикерел, отговорник за плановете в Асоциацията на университетите в Брюксел, която е работила по някои от предложенията за микроквалификации.

Един образец за област за в допълнение образование е пресечната точка на правото и технологиите, като се предлага курс за микрокредитиране по отбрана на данните и етични аспекти на изкуствения разсъдък.

Когато хората усвояват нови умения, без значение дали на работното място, или по лична самодейност, последното затруднение, което би трябвало да преодолеят, е да записват тези умения - и да убедят работодателите, че са ги придобили. Нидерландия работи върху " паспорт на уменията ", съобщи през март холандският министър на труда Кариен ван Генип. " Първата стъпка в него е да приказваме на общ език ", сподели тя, като добави, че не всички умения се назовават по един и същи метод в страната.

Нуждата от спомагателни умения е широкообхватна: Ръководителят на Европейски Съюз по заетостта Шмит самичък признава, че има области, в които се нуждае от в допълнение образование, като дефинира цифровите си умения " на долната граница ". /БГНЕС

------------------------------

Питер Хаек, анализатор по въпросите на технологиите, " Политико "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР