Ако евентуално има някакво решение на Върховния административен съд, то

...
Ако евентуално има някакво решение на Върховния административен съд, то
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова: В София няма да се гласува с машини, забранихме да излизат от склада

Ако вероятно има някакво решение на Върховния административен съд, то ще е съпроводено с инструкции.
След привършване на съвещанието им в Комисията било получено писмо от " Сиела Норма ", че машините са напуснали склада. Това е станало без решение на ЦИК. Софиянци няма по какъв начин да гласоподават с машини, каквото е решението на столичната ОИК, защото с писмо е неразрешено машините да напущат склада. За това бе безапелационна в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия, председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

„ Ако въпреки всичко е взето сходно решение, откакто ЦИК е дала предписание машините да не напущат склада и да не бъдат превозени, с каква цел се прави това - попита тя. - Няма да разясня решението на столичната ОИК, тя е получила нашето решение, видях, че е взела решението си след засвидетелствуване на несъответствието. Избирателите да бъдат спокойни, има задоволително хартиени бюлетини, неналичието на машини не би трябвало да препятства вота, за мен това бе доста мъчно решение, само че с тази информация и чуването на министъра на е-управлението, това бе решението на ЦИК. Всичкият труд за обезпечаването на машинното гласоподаване бе част от това мъчно решение. Аз виждам сега единствено упреци към ЦИК, само че отговорността не е единствено на Комисията, аз нямам пояснение за какво са осъществени тези дейности от този зам.-министър, за какво министърът не подписа това решение, а същият зам.-министърът. “

Според Нейкова на следващия ден в София няма по какъв начин да се появи машина в която и да е изборна секция.

Въпреки това през вчерашния ден след привършване на съвещанието в ЦИК било получено писмо от " Сиела Норма ", че машините са напуснали склада, само че това станало без решение на ЦИК.

" ЦИК не е дала такова решение, по какъв начин тогава са напуснали без него, не е ясно - разяснява още Нейкова. - Когато това бе открито, свиках изключително съвещание и изпратихме писма, че машините неотложно би трябвало да бъдат върнати в склада. Попитайте Министерство на вътрешните работи, не мога да кажа за какво различен орган подхваща деяние без глоба на ЦИК. Утре не би трябвало да има машини в секциите. “

На въпрос допустимо ли е Върховният административен съд да оспори акта на комисията, тя отговори утвърдително. 

А на запитване какво ще стане, в случай че Върховният административен съд постанови, че решението на ЦИК е непозволено, Нейкова изясни, че дружно с това магистратите ще дадат и наложителни инструкции, които Комисията би трябвало да извърши.

„ Засега това са хипотези, гласуването е обезпечено даже всички да излязат да гласоподават на 100%, при деликатно броене на гласовете всичко ще е наред “, посочи още ръководителят на ЦИК.

Самата тя още първоначално изясни пред Георги Любенов по какъв начин се е стигнало до самото решение, откакто се срещнала с преписката на ДАНС: " На 27 октомври продължиха тези диалози и по обяд бяхме поканени на среща при ръководителя на Народното събрание с  парламентарно показаните обединения, вицепремиера госпожа Мария Габриел. Постави се въпросът за преписката и бе изслушан министърът на електронното ръководство, който сподели, че не е завършила процедурата и че той няма да подпише такова решение. Очаквахме да бъде изпратено до ЦИК до нощес и от неговото наличие ставаше ясно, че все още не е издадено решението, което по закон би трябвало да се издаде. Така, въз основа на информацията от ДАНС и на тази, която получихме от ръководителя на Народното събрание, се взе това решение, държа да кажа, че доверието е извънредно значимо. В преписката се съдържат данни, които компрометират машинното гласоподаване. "

На въпрос какво ще стане, откакто от министерството е издадено въпросното уверение, а ЦИК към този момент е взела решение за анулация на машинното гласоподаване, тя удостовери, че това е по този начин.

„ Дежурният деловодител ни осведоми, че то е било от същия зам.-министър Михаил Стойнов, за който се съдържаше информация в преписката на ДАНС – добави тя. – Трябваше да поканите и представител на ДАНС - доколко има опасност за националната сигурност, няма по какъв начин освен това състояние да се каже, че всичко е наред. Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито разпореждане. В такава обстановка всеки различен орган би взел ограничения. " По думите й е доста необичайно за какво на 25 октомври е сниман хеш кода, " само че в информацията на ДАНС има много повече данни. “

„ Няма смисъл да се основава в допълнение напрежение, изправени сме пред една доста сложна обстановка, която стартира с информация от ДАНС, само че представяте ли си, в случай че тя бъде показана и се неглижира - уточни още Нейкова. - Аз не съм експерт по национална сигурност, не съм IT специалист, какво трябваше да направя, да приемем с сътрудниците информацията за сведение ли? “

Запитана дали вчерашното решение с двама от членовете на ЦИК е било срамно, тя отговори, че това не е по този начин. Според нея органите, дали тази информация, носят отговорност за нея.

" Ние не обслужваме политически ползи ”, бе безапелационна още тя. След което добави, че не счита, че в неделя има опасност за честността на вота. Според нея на този стадий не би трябвало да се приказва за анулиране на изборите. Запитана по какъв начин е овладяна снощната хакерска офанзива, тя уточни, че не е осведомена да е имало такава.

„ А в случай че е имало, деловодната система нямаше да работи, а това не се е случило “, аргументира се Нейкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР