Ако е нещо общо, то не принадлежи само на един

Ако е нещо общо, то не принадлежи само на един ...

Македонски учен: ЕС трябва да осъди лозунга „Македония е българска“


Ако е нещо общо, то не принадлежи само на един от двамата. Такова присвояване е източник на отрицание на присъщите и суверенни права на другия, другото лице на хегемонията и шовинизма. Подобно историческо съзнание е заслепено, пристрастно, примитивно, разочароващо, конфликтно и опасно, реагира академик Катица Кюлафкова на последните изявления на някои български политици и представители в Европейския парламент, пише македонското електронно издание ““.

„Лозунгът„ Македония е българска “е обявен за официалната стратегическа цел на България и е заплаха за мира. Македонската държава и международната общност, особено ЕС, трябва незабавно да осъдят този агресорски политически дискурс. Сенките на Злото са надвиснали над Македония и тя мълчи и страда в името на абстракции, фалшиви обещания и заблуди. Време на големи манипулации, време на нови трагедии. По логиката на България нека т.нар обща история да я наречем македонска! На къде води тази логика, трябва изрично да бъде казано.

Споделените места за памет са духовното и културно наследство на нациите, а някои от тях и на човечеството. Всички техни изключителни тълкувания и присвояване са им чужди. "Не можете да поставите безграничното зад решетките на пленения ум", реагира Кюлафкова.

По-рано тя заяви, че трябва спешно да се приеме държавен консенсус за прекратяване на всички незаконни и вредни споразумения и договори и за започване на мирен и цивилизован процес на легитимация на македонската държава.

„Изправени сме пред опит да мистифицираме и да въртим горчивата истина, че отново македонският политически елит води преговори за македонската идентичност, първо с Гърция, сега с България и косвено с ООН и Европейския съюз, предвид по-широката конфигурация на преговори, техните посредници, поддръжници и поръчители," каза акад. Катица Кюлафкова пред опозиционното електронно издание „Плюсинфо“ за последните събития по отношение на преговорите с България и твърдението на държавното ръководство, че Македония не преговаря и няма да преговаря за етногенезата на македонската нация и историята на македосния език.

„В продължение на двадесет години се водеха разговори с Гърция в рамките на ООН за името на държавата Република Македония, през 2008 г. беше предложено решение на Република Македония (Скопие) в Букурещ, на срещата на върха на НАТО, без никакви последици за идентичността, десет години по-късно получихме Преспанското споразумение, чиято основна предпоставка е предефинирането на македонската идентичност и регулирането на нейното авторско право, или изрично казано, забраната за призоваване на македонци към македонската идентичност, формирана през историята и легитимирана в „личната карта“ на страната в ООН.

Македонският политически елит, извън всички международни стандарти, се отказа от суверенното право да изгради македонска политическа нация с доминираща македонска и славянска етнонационална характеристика. Ето защо сега сме изправени пред процеса на деноминация на македонци на принципа на аналогия между името на държавата и името на нацията, така започна системното използване на термина (атрибут, епитет, прилагателно, което нашите невежи и корумпираните политици минимизират и подценяват като ценност, без да осъзнават, че по този начин те подценяват и ребрандират същността на националната идентичност) северни македонци. Отказвайки се от част от историята и културното наследство, както и от конституционното име на държавата Република Македония, страната ни отстъпи македонското национално право на Гърция принизи македонския народ до неопределена тълпа от граждани на Северна Македония.

Същото се случва и сега, с България. Не трябва да приемаме никакви преговори за македонската историческа и културна идентичност с България, а България с нейните официални документи на правителството и парламента, същите представени и приети като основа за разговори от ЕС, определят точно това ултимативно условие за даване на дата за започване на преговори за влизане на РС Македония в ЕС. Нашите политически представители предлагат с безпрецедентна лекота това, което е в основата на историята, културната история и историческата приемственост на македонския народ и македонската нация като залог за абстракция, обещание, което няма гаранция, и дори ако се случи, става безсмислено само със себе си факт, че не може да бъде добре и цивилизовано да се откажете от себе си, да бъдете в общност с образувания, които не Ви зачитат, нито правото за национален и държавен суверенитет съгласно действащите международни конвенции. Вече не сме просто брутален прецедент, ние с ребрандирането на идентичността и отказа от културно-историческа приемственост и идентичност се делегитимирахме като разпознаваема национална единица и сега сме на път да се самоликвидираме чрез вътрешни разделения, силна македонска миграция по целия свят, както и подновени и засилени асимилационни и хегемонистични стратегии на съседите.

Моментът, в който президентът и министър-председателят на Република Северна Македония ще се съгласят на българските крайни и лицемерни искания разпознаят нашата идентичност като изкуствената от 1945 г., когато приемат, че цялата славяно-македонска културна история е българска, ще се отвори процес на принудително българизиране на македонската идентичност - етническа, културна, историческа, езикова. Македонският език, който вече е превърнат в международните политически кръгове в северномакедонски (такъв не съществува в нито една научна класификация!), ще бъде обявен за диалектна норма на българския език, така че ще влезем в ЕС като бивши българи с български език ... Откажете ли се от генезиса и историята си, отказали ли сте се и от суверенното право на съществуване. Македонците имат славянски генезис и култура и по никакъв начин не съдържат прабългарски и български елементи.

Така македонската агония няма край. Това е нещастно, унизително, болезнено, травмиращо. Гръцката и българската културна хегемония от 19-ти век, която винаги е имала териториални претенции в подтекста, ще бъде реализирана през 21-ви век, с логистиката на глобалния неолиберализъм и вътрешния (квази) македонски колаборационизъм. Македонската драма ще бъде поражение на цивилизования свят, всъщност доказателство, че западната цивилизация се срива. Следователно трябва спешно да се постигне държавен консенсус за прекратяване на всички нелегитимни и вредни споразумения и договори и да започне отново мирен и цивилизован процес на идентификация на македонската държава “, каза Кюлафкова.

Източник: trud.bg