Ако е имало сила, която стои зад назначаването на г-н

...
Ако е имало сила, която стои зад назначаването на г-н
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Надявам се нов състав на ВСС да избере новия главен прокурор

Ако е имало мощ, която стои зад назначението на господин Гешев, по-късно зад освобождението му, за съществуването на тази мощ аз единствено допускам, само че нямам никакви директни доказателства. Вероятно това е силата, която е определила Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор. Това се приказва в общественото пространство и от време на време и чувството е такова. Това сподели арбитър Атанаска Дишева в предаването „ На фокус " по Нова телевизия. Тя единствена гласоподава срещу избора на Иван Гешев за основен прокурор.

Теоретично Борислав Сарафов може да заема сегашната си позиция най-късно до 26 октомври. За тогава е планувано провеждането на процедура за избор на нов основен прокурор. На процедура, обаче, мандатът на Сарафов може да продължи безкрайно дълго време, изясни арбитър Дишева.

Тя изрази вяра нов състав на Висшия правосъден съвет да избере новия основен прокурор, тъй като този състав е с изчерпана легитимност, какво мнение изрази и правосъдният министър Калин Стоянов. Имената на претендентите за нов основен прокурор може да са ясни до дни. Висшият правосъден съвет откри процедурата и по този начин, най-малко на доктрина, кадровият орган с изминал мандат, който уволни Иван Гешев, може да избере и непрекъснат негов правоприемник.

По наблюдения на Дишева не през целия си мандат всички членове на Висш съдебен съвет дават отговор на условията на Конституцията - да поддържат високи нравствени и професионални качества. Съдийката акцентира, че не може да се прави оценка на обособени магистрати по дейностите на членовете на Висш съдебен съвет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР