„Ако добре познаваме историята си, никой няма да дръзва да

...
„Ако добре познаваме историята си, никой няма да дръзва да
Коментари Харесай

Йотова предупреди: Никой няма право да краде българска история

„ Ако добре познаваме историята си, никой няма да дръзва да я пренаписва, да краде български исторически страници, да се пробва да подвежда нашите интернационалните сътрудници. Никой няма право да изтрива националната ни памет. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаване на спечелилите в Националния училищен конкурс „ Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия “, проведен от Българското съдружие на родовете от Македония в партньорство с Исторически факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Вицепрезидентът открои значимостта на състезанието в подтекста на нерешените въпроси сред България и Република Северна Македония. „ Имаме още несвършена работа, би трябвало да градим по-амбициозно българско лоби на интернационалната сцена “, уточни Йотова. Тя още веднъж напомни твърдата и консенсусна българска позиция –

България ще смъкна ветото за започване на договаряния за еврочленство на Северна Македония, единствено когато получи безапелационни гаранции за съблюдаване правата на македонските българи.

Илияна Йотова предизвести, че и в България не се знае задоволително за битките за независимост и самостоятелност на българите в Одринска Тракия и Македония. „ Трябва повече да се учи за тях в учебно заведение, да описваме повече на децата си “, уточни вицепрезидентът.

Йотова напомни остарялата максима, че който не знае историята, няма по какъв начин да гради бъдеще. „ Народ без минало е като дърво без корени – няма от кое място да черпи живителни сили, с цел да пораства и да върви напред “, съобщи тя. Според вицепрезидента в подобен вид състезания участниците освен научават исторически обстоятелства, а се учат и на принадлежност към жанр и татковина. Йотова поздрави участниците за усърдната им изследователска работа. Ученици в две възрастови групи от цяла България участваха с писмени текстове – есе, документален роман, изявление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР