Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да

...
Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да
Коментари Харесай

Демерджиев за репортажа на Скай нюз: До вчера ни убеждаваха, че границата ни се минава за 50€, днес - че възпираме някого

" Ако до през вчерашния ден ни убеждаваха, че нашата граница може да се премине против 50 евро, в този момент ни убеждават тъкмо противоположното - че ние 9 пъти възпираме някого да премине и от време на време използваме оръжие. Понякога може и да използваме оръжие, само че не и в този случай ".

Така вътрешният миинистър Иван Демерджиев разяснява репортажа на " Скай нюз ", в който се твърди, че български граничари са стреляли по мигранти. По думите му следствието на медията е извършено в границите на три седмици, като единственият случай, в който се твърди за пукотевица по мигрант, е от 1 октомври.



Не е правилно изказванието, че е стреляно по мигрант, съобщи Иван Демерджиев и посочи, че смесена българо-турска комисия е почнала следствието още на 1 октомври, като турската страна незабавно е предоставила данни.

" Искам да обърна внимание, че нашите гранични служители на реда са подложени на изключителна експанзия, която води до осакатяване на чиновници, до разрушение на местата, където те би трябвало да извършват отговорностите си. Ще бъде посрещната (агресията - бел. ред.) с нужните ответни ограничения ", съобщи Демерджиев.

Полицаите по границата са инструктирани по какъв начин да пазят живота и здравето на мигрантите, както и своите лични.

" Те се отнасят с тях хуманно, само че в една конфликтна обстановка, в която мигрантите заплашват живота и здравето на нашите гранични служители на реда, те няма по какъв начин да стоят безучастно ".

По закон служителите на реда могат да употребяват оръжие постоянно, когато са нападнати. Първо издават сигнален изстрел и по-късно още веднъж могат да стрелят, в случай че не бъде изпълнено разпореждането им, напомни Демерджиев.

" Ако някой чака, че ще инструктирам граничните служители на реда да бъдат цели на мигрантите, просто няма по какъв начин да се случи ", съобщи министърът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР