Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението

...
Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението
Коментари Харесай

Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

Ако до на следващия ден до 12 часа не бъде анулирано решението на българското държавно управление за експулсиране на 70-те съветски дипломати, съветското посолство у нас ще сложи въпроса пред съветската страна за закриването на задачата в София. Такава заплашителна нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, научи от дипломатически източници.

" Смятаме оповестяването за „ personae non gratae “ на 70 чиновници на съветските задгранични институции на територията на Република България за невиждан, оскърбителен, изцяло безпочвен и предизвикателен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна изцяло отхвърля тези обвинявания ", написа в нотата, с която Епицентър. бг разполага.

" В случая, в случай че нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската Федерация в Република България. В този случай отговорността за извънредно тежки последици за връзките сред Руската Федерация и Република България ще бъде напълно върху Българската страна “, написа в документа.

От съветското посолство са показали, че от групата от 70 души - чиновници на посолството, които са посочени за експулсиране, единствено 34 са дипломати. Останалите са механически личен състав. И откакто не са дипломати, към тях не може да бъде приложена глобата " оповестяване на личност нон грата ". Така България е уличена в нарушаване на Женевската спогодба, която урежда тези отношение и в неспазване на интернационалните контракти.

Според дипломати, решението е допустимо - по предложение на външния министър в оставка още през днешния ден кабинетът може да вземе сходно решение с гласоподаване от министрите. След което външният министър кани в Министерство на външните работи съветския дипломат и му връчва нова нота, с която се отдръпва остарялата, написа „ Епицентър.бг “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР