Ако до неотдавна е било вярно, че подрастването започва на

...
Ако до неотдавна е било вярно, че подрастването започва на
Коментари Харесай

Децата вече се развиват от по-рано, но за по-дълго, твърдят учени

Ако до наскоро е било правилно, че подрастването стартира на 12-13 и завършва към 19-ата година, или по този начин наречените тийнейджърски години, това към този момент не е годно за новите генерации. Границите би трябвало да се разширят доста и в двете направления, с цел да обгръщат действителния развой на израстване при актуалните условия на живот, тъй като децата стартират да се развиват от по-рано, само че им лишава повече време. По-удачна рамка през днешния ден би била сред 10 и 24 години , твърди екип от експерти от Детската болница в Мелбърн в сътруднчество с създатели от журнала " Лансет ", където предходната седмица е оповестена научната им публикация, призоваваща за нова формулировка на подрастването.

За тази смяна има доста фактори, които не са неочаквани, а се следят и натрупват от дълго време - изключително доста в развития свят, считат учените. Например това, че образованието на младежите в този момент продължава по-дълго, тъй като университетът е все по-достъпна и желана опция, а бракът и родителството в ранна възраст към този момент се одобряват по-скоро с рецензия в сравнение с като норма, както е било до наскоро.

Така психически се подвига горната граница на израстването, тъй като на младите им лишава повече време да се откъснат от преходния интервал сред детството и зрялостта и да възприемат ролята си на възрастни. Средната възраст, на която хората във Англия подписват първи брак към този момент надвишава 30 години, което е увлечичение с съвсем 8 години за последните 45 години, показва като образец Би Би Си.

За повдигането на горната граница има и физиологични причини, които също са известни от дълго време. Например това, че мозъкът продължава да съзрява и след 20, когато в действителност стартира да работи по-бързо и по-ефективно, или това че при множеството хора мъдреците израстват чак към 25-ата година, показват експертите.

Колкото до долната граница - смята се, че пубертетът или подрастването стартира, когато хипоталамусът стартира да създава хормоните, активиращи хипофизната и половите жлези. В старите учебници написа, че това се случва към 14-ата година, обаче с помощта на усъвършенстваното опазване на здравето и хранене на човечеството в последните десетилетия, децата порастват по-здрави и процесът стартира по-рано - към 10-ата година. Показател за това е да вземем за пример статистиката, че за 150 години срадната възраст за първата менструация на девойките в Западна Европа е намаляла с 4 години, като в този момент е към 12.

Учените от Мелбърн считат, че с изключение на да се разширят границите на подрастването в медицинските стандарти, това би трябвало да откри изражение и в законодателството. Сега в по-голяма част от света човек става пълновръстен и законово виновен за постъпките си възрастен на 18 години, само че може би това към този момент не е съответен миг, разясняват създателите и оферират най-малко част от привилегиите за деца и тийнеджъри да са със период до 25 години. Противници на концепцията обаче разясняват пред Би Би Си, че всевъзможни законови промени в сходна тенденция ще легитимират и без друго несъразмерната инфантилност на младежите сега и по-скоро ще влошат ситуацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР