Ако до миналото лято не можеше да се говори за

...
Ако до миналото лято не можеше да се говори за
Коментари Харесай

Оскари 2024: Добра година за кино реколтата

Ако до предишното лято не можеше да се приказва за нещо друго от Барбенхаймер, то от днешна позиция нещата стоят малко по-различно, въпреки въпреки всичко епичната драма на Кристофър Нолан " Опенхаймер " да господства всички останали заглавия, състезаващи се за великите статуетки на Американската кино академия.

" Опенхаймер " има общо 13 номинации от Академията, последван с 11 номинации за " Клети създания " на Йоргос Лантимос и 10 за " Убийците на цветната луна " на Мартин Скорсезе и 8 номинации за " Барби " на Грета Гъруиг.

Килиън Мърфи в " Опенхаймер " (Снимка: AP/ БТА)

Докато предходната година имаше известна доза изненада в това, че филмът " Всичко, на всички места, едновременно " взе 7 " Оскара ", в това число и за най-хубав филм, въпреки филмът да не показа кой знае какъв брой забележителна кинематографична работа, то тази година имаме малко повече очаквания, че въпреки всичко положителното кино се завърна на най-престижните и суетни награди в кино промишлеността.

Макар и доста разнообразни, " Опенхаймер " изцяло заслужава превъзходството си над " Барби " - главният му съперник, тъй като филмът съчетава качествата на положителната кинематография, наличие, добър роман с бюджетността, нещо значимо, когато става дума за премиите " Оскар ".

" Опенхаймер " е кино събитие и преживяване, което фенът няма по какъв начин да не оцени - и като добър артикул, и като задоволително комерсиален подобен, с цел да донесе нужното възкръсване на промишлеността.

Райън Гослинг и Марго Роби - основните герои в " Барби " (Снимка: Getty Images)

Филм за американския професор по теоретична физика Джулиъс Робърт Опенхаймер (1904 - 1967), шеф от 1943 до 1945 година на секретната лаборатория " Лос Аламос ", известна още като " Проект Y " и управлявана от Калифорнийския университет по време на плана " Манхатън " и за неговия принос в основаването на атомната бомба.

Сюжетът се концентрира както върху турбулентния персонален живот на Опенхаймер, по този начин и върху ролята му в " Манхатън " и връзките му с сътрудниците, политиците и военните.

В ролята на Опенхаймер е ирландският артист Килиън Мърфи, който евентуално ще бъде и носителят на премия " Оскар " в категория за най-хубав артист.

" Барби " на Грета Гъруиг не взе толкоз номинации, колкото се чакаха, а това, че Марго Роби не е номинирана за основна женска роля нито пък режисьорката Грета Гъруиг в категорията най-хубав режисьор, докара до някои рецензии от страна на експертите, че премиите още веднъж са сексистки, защото в това време Райън Гослинг е номиниран за основна мъжка роля за Кен. 

Райън Гослинг и Грета Гъруиг на премиите на Гилдията на режисьорите в Бевърли Хилс, 10 февруари, 2024 година (Снимка: Getty Images)

Така из интернет пространството стана известно мемето: He is an Oscar Nominee, she is just a Barbie/ Той е номиниран за " Оскар ", тя е просто Барби ". 

Холивуд пострада последните години, освен поради стачките, само че и поради неуспехите на доста филми на " Дисни " и " Марвел ", които не доведоха предстоящите триумфи и даже не съумяха да покрият бюджетите си.

До известна степен се оказва, че франчайз киното също е на доизживяване, тъй като феновете не биха се доверили единствено от носталгия по някоя продукция, която не носи положително наличие. Приходите даже от новия " Индиана Джоунс: Реликвата на ориста " не донесоха предстоящите доходи.

Изминалата 2023 година донесе на публиката прелестни филми, за които не е нужно да броим единствено милиони, не че не са значими, изключително в Америка.

Лили Гладстон и Леонардо Ди Каприо в " Убийците на цветната луна " на Мартин Скорсезе (Снимка: БТА)

Мартин Скорсезе пък се обрисува като най-номинираният жив режисьор в историята на киното до този миг. Самият Скорсезе е номиниран за " Оскар " за най-хубав режисьор 10 пъти. Стивън Спилбърг е номиниран 9 пъти.

Най-вероятно Лили Гладстон от " Убийците на цветната луна " ще вземе премията в категория най-хубава актриса в основна роля, имайки поради нейния бекграунд и това, че на " Златните глобуси " поздрави всички от нейното индианско племе на личния им език.

Тези неща в днешния миг вършат усещане и доставят нужната доза политическа уместност във времена, където разнообразието е на напред във времето.

Мартин Скорсезе (Снимка: Крис Пицело/ АП/ БТА)

Извън това съвпадане, че Лили Гладстон е същинска представителка на индианците, а не просто играе такава, ролята й в " Убийците на цветната луна " е впечатляваща и изцяло заслужава оценката.

В същата обстановка обаче се намира и Ема Стоун, изиграла Бела в " Клети създания " на Йоргос Лантимос, една приказка за Франкенщайн, основан от учения, само че и история за освобождението на една жена, дръзнала да се опълчи на патриархалното общество.

" Клети създания " е първият по-комерсиален филм на режисьора на " Фаворитката " и " Омарът ", който е основно име в авторското и без значение кино.

Ема Стоун като Бела в " Клети създания " на Йоргос Лантимос (Източник: Форум Филм България)

Една от изненадите шедьовър на тазгодишните " Оскари " е и филмът, който завоюва " Златна палма " на кинофестивала в Кан на френската режисьорка Жюстин Трие " Анатомия на едно рухване ".

Той по някаква причина не беше номинацията на Франция за " Оскар " в категория чуждоезичен филм за сметка на " Страсти в кухнята " на Тран Ан Хунг.

Макар " Страсти в кухнята " с Жулиет Бинош и Беноа Мажимел да не влезе в късия лист на номинациите, " Анатомия на едно рухване " също е отсъстващ от тази категория (тъй като доминира британският език в него), само че е номиниран за 5 оценки, в това число за най-хубав филм.

Историята, която Жюстин Трие ни предлага дисекция на разпада на фамилните връзки, която пронизва със своята психическа и трагична стойност.

Кадър от " Анатомия на едно рухване " на Жюстин Трие (Източник: БЕТА ФИЛМ)

Напрегнат и трогателен до последния миг, " Анатомия на едно рухване " се разпростира като опияняващ ребус, фокусиран върху объркаността на съществуването и постоянно неуловимата природа на самата истина.

Трие е едно от лицата на актуалното френско кино, а близостта ѝ със Сандра Хюлер (актрисата в основната роля) е от години.

Сандра Хюлер е едвам третата немска актриса номинирана за премия " Оскар " за най-хубава актриса. 

Сандра Хюлер в " Зоната на интереса " на Джонатан Глейзър

Германската актриса Сандра Хюлер е номинирана за ролята си в " Анатомия на едно рухване " за основна женска роля, само че филмът с нейно присъединяване " Зоната на интереса " на Джонатан Глейзър е номиниран също в 5 категории, в това число за най-хубав режисьор и най-хубав филм. 

Тази година можем да се назовем щастливци и да бъдем удовлетворени от селекцията от филми за най-престижните кино награди, които в последните години изгубиха своя искра, а и интереса на публиката по рейтинга. Но в този момент можем най-малко да се радваме на положителното кино, което стои в номинациите и по-малкото блокбастъри за сметка на авторското кино.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР