Ако до 2 седмици не бъдат оповестени поетите ангажименти към

...
Ако до 2 седмици не бъдат оповестени поетите ангажименти към
Коментари Харесай

АПИ има две седмици да се задейства за Скаптопара

Ако до 2 седмици не бъдат оповестени поетите задължения към съхраняването на археологическия парк " Скаптопара " край Благоевград, Инициативният комитет в негова отбрана ще предприеме съответни дейности . Това заяви БНР, цитирайки ръководителя Лазар Андреев по време на кръгла маса за бъдещето на археологическите разкопки.

Все още не е ясно какво ще се случи с археологическия обект край Автомагистрала " Струма " при село Покровник.

Недоуточнените позиции бяха показани по време на втория ден от кръглата маса, на която участваха и специалисти от Министерството на културата.

Целта на срещата беше да се оповестят поетите задължения от заинтригуваните страни, само че неприсъствието на специалист от Агенция " Пътна инфраструктура " породи неодобрение измежду представителите на инициативния комитет.

Лазар Андреев съобщи, че към момента не вижда черно на бяло поетите обещания. Той подсети, че трябваше да бъде направен план за преместването на постройките, които попадат в трасето на автомагистралата.

Андреев изясни, че от Министерството на културата са ги уведомили, че в Пътната организация към този момент има подобен и през днешния ден той трябваше да бъде показан на комитета за разискване. Това обаче по този начин и не се случи.
 Определят къде да местят част от Скаптопара, с цел да мине Автомагистрала
Определят къде да местят част от Скаптопара, с цел да мине Автомагистрала " Струма "

Инициативният комитет за опазване на разкопките желае кръгла маса с всички виновни институции

В своя писмена позиция до инициативния комитет Агенция " Пътна инфраструктура " показва, че уговорките към построяването на свързващата права от Автомагистрала " Струма " до " Скаптопара " има община Благоевград. Заместник-кметът по филантропичните действия Кристина Шопова обаче отхвърли това изказване.

Припомняме, АПИ изготви задание на план за пренасяне и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание. Към Министерството на културата бе основана и експертна комисия , която да изследва обекта.

В началото на май предходната година, министър председателят Борисов разгласи, че желае да направи Автомагистрала " Струма ", както и да резервира античното римско населено място . " Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова доста археология изкарахме, че се чудим по какъв начин да я опазим и развием ", разяснява Борисов.

Жители на Благоевград стачкуваха тогава, като се оповестиха в отбрана на античното римско населено място. Според тях трасето на Автомагистрала " Струма " наложително би трябвало да бъде изместено .
 Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на Автомагистрала
Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на Автомагистрала " Струма "

Комунистите не правили автомагистрали и не им пукало за разкопки съгласно премиера

На 2 май стана ясно, че няма да бъде позволен спор сред бързото строителство на Автомагистрала " Струма " и съхраняването на археологическите находки. Тогава общината в Благоевград разгласи, че застава напълно зад концепцията за запазването им в техния достоверен тип.

В средата на януари тази година профилиран експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности издаде напътствие за пренасяне на римската фамилна гробница и раннохристиянската черква.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР