Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за

...
Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за
Коментари Харесай

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят танкерите за октомври и ноември

Ако до 19 август служебното държавно управление не удостовери офертата за танкерите за октомври и ноември, това е риск . Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския транспортен съд. Категоричен в тази теза бе някогашният министър председател Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

Той уточни, че държавното управление му е оставила обвързваща оферта , което е най-хубавият вид, в това число оставило и компания, която е била подготвена да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното държавно управление да би трябвало да обезпечава другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 $ , т.е. седемте танкера ще са с 20 $ под пазарната цена в Европа по днешни цени. Регазификацията при никакви условия не може да коства повече от 10 $ или евро. Най-важното, по думите на Петков, обаче е, че доставките ще са сигурни и идват непосредствено от производител.

" Офертата за седемте танкера е в границите на рамковия контракт и тя е наложителна. С други думи, в случай че България изиска тези танкери, предлагащата компания не може да откаже . За октомври и ноември бяхме подготвени с опция корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, тъй като не искахме в последните 2-3 дни на държавното управление да кажат " Те подписаха еди какви си газови контракти ". Искахме да дадем късмет на идващия кабинет да направи оценка.

Той недоумява какво пречи на служебното държавно управление да го направи, щом той за две седмици след прекъсването на съветския газ е съумял да откри два слота за първите два танкера полутечен газ.

Не цената, а сигурността на доставките на газ и нефт е главното , към което би трябвало да се стремят българските управляващи, настоя Петков. Именно " Газпром " се е потвърдил като нерешителен снабдител . Дори и да пусне газа през септември, какво ни подсигурява, че ще имаме газ през октомври или ноември при започване на отоплителния сезон, пита Петков и още: " Дори и да приемем схемата за заплащане в рубли и да вършим като Германия, то и на Германия " Газпром " спря газа? "

Петков съобщи, че е останал извънредно изумен, че във въпросния щаб не е бил поканен никой от " Булгаргаз " , както и че никой не се е обадил на тази компания, подготвена да отстъпи слота за октомври. Както и че една седмица американската компания с танкерите не е била потърсена. " Въпросът е какво прави този спешен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският транспортен съд е огромен риск ", отсече Кирил Петков.

За гръцката връзка Петков съобщи, че механически тръбите са подготвени, по време на формалното разкриване към този момент е течал газ 40 бара и единственото, което остава е да се издадат акт 15 и 16 . Гърция е подготвен с хартийките си, ние би трябвало да издадем нашите, уточни Петков и добави, че в случай че това не се случи до септември месец, към този момент може да се твърди, че има предумисъл . В момента той не твърди това.

Дерогацията и диверсификацията не е въпрос на идеология, а въпросът е имаме ли газ и нефт през зимата . Видяхме какво прави " Газпром ", по какъв начин да разчитаме, че зимата ще си съблюдава контракта, изясни Петков и настоя, че най-хубавото е още тази зима да не сме подвластни от " Газпром ".

На въпрос за пълненето на Чирен , Петков изясни, че сега газохранилището е цялостно повече от предходната година и се цялостни по график. Има и механически спънки да става с по-бързи темпове, като държавното управление на Петков не е вкарало единствено 10% от втория танкер, което количество е можело да бъде нагнетено.

България не спря в нито един миг подаването на газ. На фона на цялата рецесия в Европа, ние се справихме идеално , е убеден Кирил Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР