Ако до 10 юни депутатите не приемат нов бюджет или

...
Ако до 10 юни депутатите не приемат нов бюджет или
Коментари Харесай

Росица Велкова: Ако няма бюджет, след 11 юни спира финансирането на системите

Ако до 10 юни депутатите не одобряват нов бюджет или не удължат още веднъж настоящите текстове на съществуващия, то от 11 юни страната ще би трябвало да спре да заплаща и да финансира обособените си системи. Това разгласи пред депутатите служебната министърка на финансите Росица Велкова. По думите й действието на настоящето удължение е тъкмо до 10 юни. 

Припомняме, че през вчерашния ден Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание разгласи, че най-вероятно няма да стартира да гледа новия бюджет през идната седмица, тъй като чака развиването по съставянето на постоянно държавно управление.

Но пък ръководителят Петър Чобанов разгласи, че ще се работи по бързо удължение на удължаването. С него би трябвало да се гласоподава и нов таван на дълга до порядъка на 14 милиарда лева, с който да бъде затрупан дефицитът, в случай че не се гласоподава нов бюджет с понижен недостиг. 

Освен това, разгласи Велкова, страната не може да разчита на Фискалния запас, тъй като към момоента в него има 8,8 милиарда лева, от които разполагаеми са единствено 200 млн. лева

Както е известно, 4,5 милиарда лева от него са неприкосновени - така наречен Сребърен фонд за пенсиите. Останалите пари са целеви и част от евросредствата. Само през последния месец от запаса са изхарчени 1,8 милиарда лева за погашение на пенсии. 

И все пак това Велкова разгласи, че повишението на пенсиите от 1 юли ще бъде въведено, тъй като подобен е законът. Те би трябвало да скочат с 12% и това ще струва още над 1 милиарда лева на хазната. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР