Ако днес включите руската държавна телевизия, ще ви бъде простено

...
Ако днес включите руската държавна телевизия, ще ви бъде простено
Коментари Харесай

Руснаците са свикнали с лошите новини: Падането на рублата дори не ги впечатли, няма опашки пред банките

Ако през днешния ден включите съветската държавна телевизия, ще ви бъде простено в случай че си помислите, че съветската стопанска система процъфтява. Водещ на канала „ Россия-24 “ в действителност призна, че обменният курс на $ е достигнал смразяващите 101 рубли – само че, продължи да упорства, съветската стопанска система към момента се оправя изумително добре. Руският Брутният вътрешен продукт – нагоре! Приходите от петрол и газ – порастват!

А в днешния брой на Комсомолская истина, най-продаваният ежедневник в Русия, публикация на страница 3 декларира: „ Руската стопанска система поема внезапен прогресивен завой “.

Но падащата рубла отново ще навреди

Сега цената й е най-ниската от 16 месеца. Натискът върху съветската стопанска система нараства, защото вносът нараства по-бързо от износа и военните разноски порастват, означават в разбор от BBC.

Икономистите споделят, че това евентуално ще докара до инфлация. Пътуването в чужбина ще стане по-скъпо за елементарните руснаци, като се очаква много клиенти в този момент да изберат отмора в Русия, вместо да пътуват в чужбина.

Но пътуването в чужбина към този момент беше доста проблематично за хората тук – западните наказания против съветската авиационна промишленост вършат пътуването в чужбина доста мъчно. Много страни стопираха да издават визи за руснаци, а финансовите ограничавания значат, че техните банкови карти не работят в по-голямата част от непознатите страни.

Трябва да се признае, че Русия е била тук и преди – рублата падна внезапно след пълномащабното навлизане в Украйна

Но по-късно се възвърне, което накара президента Путин да съобщи на среща доскоро повече от година: „ Доларът явно се колебае, а рублата се ускорява “.

Но някои съветски икономисти споделят, че обменните курсове на рублата в този момент се ръководят напълно от Централната банка – и че възобновяване е било изкуствено основано, написа Уил Вернон за BBC.

Крис Уифър, създател на евразийската консултантска компания Macro-Advisory, споделя, че миналогодишният стопански приоритет е бил поддържането на цената на рублата допустимо най-висока, само че формалните лица в този момент са избрали да девалвират валутата като средство за балансиране на държавните разноски.

Следователно спадът на обменния курс отразява по-скоро тези решения, взети от публични лица, в сравнение с съответен знак за „ неизбежна рецесия “ или по-широк колапс на съветската стопанска система, прибавя той.

На пазар в центъра на Москва екип на BBC пита купувачите дали спадът на рублата ще им се отрази.

„ Разбира се, че ще ме засегне, както всичко, което се случва в този момент “, споделя Даниел, „ Икономиката е във допустимо най-лошото положение. Това е колапс. Вече нищо не ме изненадва. “

Дама с изрусена коса пък споделя:

„ Цените се повишават. Но мисля, че курсът на $ е краткотрайно нещо. Ще падне още веднъж. “

Тогава мъж на име Максим упорства, че обменният курс няма никакво въздействие върху него. Попитан дали има доверие в ръководещите да ръководят стопанската система.

„ Да, несъмнено “, споделя той, „ и преди малко подписах контракт с съветските военни. След две седмици отпътувам за специфичната военна интервенция в Украйна. Като боец доброволец. “

В Русия няма суматоха. Тук няма опашки пред банките. След 18 месеца война и изолираност руснаците привикват с неприятните вести. Това е най-санкционираната страна в света.

Централната банка на страната ще организира изключително съвещание във вторник, с цел да разиска допустимо повишение на лихвения %, само че съобщи, че не вижда опасност за финансовата непоклатимост. Текущата ставка е 8,5%.

Икономиката не се е сринала – както мнозина на Запад предвидиха. Кремъл към момента разполага с задоволително запаси, с цел да поддържа непоколебим надзор над страната.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР