Ако днес излезете на разходка в горите на Централна Европа,

...
Ако днес излезете на разходка в горите на Централна Европа,
Коментари Харесай

Радиоактивни глигани бродят из Централна Европа: Толкова са замърсени, че са опасни за хората

Ако през днешния ден излезете на разходка в горите на Централна Европа, ще ви чака огромна изненада: радиоактивни свине.

Учените са разкрили, че дивите прасета в горите на Германия и Австрия са толкоз радиоактивни, че не са безвредни за ястие. Още по-интересното е, че това не се дължи на злополуката в Чернобил, както се предполагаше по-рано, пишат от The Times.

Изследователи от Виенския софтуерен университет заключиха, че тестванията на нуклеарни оръжия през десетилетията директно след Втората международна война към момента засягат почвата в регионите, където живеят глигани в Германия.

Прасетата с бивни и рошави коси бродят в горите на Централна Европа в огромни количества, предпазени от ловците заради обстоятелството, че равнищата на радиоактивен цезий в телата им са над равнищата, считани за безвредни за консумация от индивида.

До скоро се предполагаше, че повода е злополуката в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 година, замърсяваща местообитанието им с форма на радиоактивния детайл цезий-137.

Изследователите споделят, че цезий-137 би трябвало да е намалял относително бързо, само че са разкрили, че равнищата на цезий в глиганите остават високи

В тяхното изследване, оповестено в списанието Environmental Science and Technology, те разкриват, че глиганите са богати на друга форма, наречена цезий-135, която е по-тясно обвързвана с нуклеарното разделяне в оръжията.

В известие на Американското химическо сдружение се отбелязва:

„ За да дефинира произхода на радиоактивността, екипът съпостави количеството цезий-135 с цезий-137 с модернизиран масспектрометър. Предишни изследвания демонстрираха, че това съответствие ясно демонстрира източниците – високото съответствие сочи към детонации на нуклеарни оръжия, до момента в който ниското съответствие допуска нуклеарни реактори. “

Изследването откри, че тестванията на нуклеарни оръжия съставляват сред 10% и 68% от замърсяването в глиганите, отбелязвайки:

„ В някои проби количеството цезий единствено от оръжия надвишава нормативните граници. Изследователите допускат, че оръжейните проби от средата на 20-ти век са били подценен източник на радиоактивен цезий за немската почва, която също е била неравномерно наранена от повредата в Чернобил. “

Изследователите споделят, че почвата е абсорбирала радиация от проби на нуклеарно оръжие по целия свят, изключително през 60-те години на предишния век, което би изхвърлило радиоактивен материал в атмосферата.

Те прибавят:

„ Ключът към този феномен са подземните гъби, еленските трюфели. Те се ядат единствено или най-вече от глигани, не и от други животни. Това е породено от бавната миграция на цезий през почвата и лишава време на цезия да доближи до трюфелите, отсам и забавянето във времето. Замърсяването от двата източника е поето от храната на дивите прасета, като подземните трюфели, което способства за тяхната непрекъсната радиоактивност. “

Пробите от трюфели демонстрираха, че 88% са над равнищата на радиоактивен цезий, считани за безвредни в храните, което би било неприятна вест за глиганите, само че все пак ги е защитило от хората.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР