Ако депутатите се ограничат само с техните предложения и не

...
Ако депутатите се ограничат само с техните предложения и не
Коментари Харесай

Манолова: С промените в Закона за отпадъците депутатите удрят в празно пространство

Ако депутатите се лимитират единствено с техните оферти и не се съобразят с предложенията на инициативните комитети на жителите от страната, това ще е удар в празно пространство и няма да има решение на казуса с боклука.

Това сподели ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ ” Мая Манолова по време на съвещанието на Комисията по околна среда в Народното събрание през днешния ден.

" Не споделям оптимизма на институциите. Ако ги слушаме, всичко с третирането на боклуци е наред. Смея да ви уверя, че на място в градовете обстановката е радикално друга от представяната тук и има голямо публично напрежение против положението на третирането на боклуци ", добави тя. 

" Държавата е осеяна с нерегламентирани площадки за отпадък. Не се колебая, че са 5 хиляди както сподели министърът.  Те не дават отговор на никакви условия и сеят болести. Има напрежение и на местата, където се изгарят отпадъците, както и там, където това следва – Шумен, Попово, Пещера, Сливен, Пазарджик и други ", уточни още Манолова.

" Има нерегламентирани сметища и в покрайнините на София. Целият Източен парк е голямо бунище, в Нови Искър има 30 нерегламентирани сметища. Има безусловно безгрижно отношение от страна на институциите във връзка с контрола ", акцентира тя.

По думите й, в случай че искаш да откриеш фризьорски салон и да си остъклиш терасата, чакаш единодушие от институциите, а за действия, свързани с отпадък, минават 14 дни и след безмълвното единодушие ставаш оператор.

" Можеш да имаш 1 лев капитал и да нямаш никакво имущество, само че да бъдеш  оператор на боклуци, т.е. има наставления, само че няма санкции, надзор и наказания ", уточни още Манолова.

" Според нас проблемите са три: несъответстващо законодателство, занижен надзор и нерегламентиран импорт на боклуци. 15 пъти се е нараснал вносът на отпадък за 7 години, а огромна част е за изгаряне и произвеждане на ток ", заяви тя, като не отхвърли напъните, които се вършат, само че акцентира, че не са задоволителни.

" Предложенията на Българска социалистическа партия и ГЕРБ за промени в Закона за ръководство на отпадъците са палиативни и алегорични. Те няма да решат проблемите ", сподели още Манолова.

Манолова заключи законодателните промени, предлагани от „ Изправи се.БГ ” и инициативните комитети в страната посредством Закон за изменение и допълнение на Закона за ръководство на отпадъците:

  •      възбрана на импорт на битови боклуци от трети страни;
  •      ограничение на вноса на боклуци до потенциала на наличните съоръжения за изгаряне след приспадане на количествата боклуци, които се генерират в България и които са предопределени за изгаряне;
  •      предпазване и обработка на боклуци да се съгласуват с кмета на съответната община и с локалните общности;
  •      анулация на досегашния режим дейностите, свързани с боклуци, да могат да се правят без единодушие на способен орган (т.е. анулация на безмълвното съгласие);
  •      въвеждане на по-високи банкови гаранции за всички действия, свързани с боклук;
  •      понижаване на периодите за запазване на рискови и неопасни боклуци от надлежно 1 година и 3 години на 6 месеца;
  •      наложително видеонаблюдение на площадките за предпазване на отпадъци;
  •      следене с GPS-система на транспортните средства, които внасят или транспортират боклуци на територията на страната;
  •      възстановяване на контрола и унищожаване на практиката да не се постановат санкции, а да се пишат единствено наставления, в случаи на противозаконни сметища;
  •      завишаване на условията към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на отпадък.

Тези оферти Манолова изпрати през вчерашния ден до всички народни представители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР