Ако депутатите приемат проекта, 70% от глобите ще остават в

...
Ако депутатите приемат проекта, 70% от глобите ще остават в
Коментари Харесай

Промени в Закона за движение: кметовете да станат и катаджии

Ако депутатите одобряват плана, 70% от санкциите ще остават в локалния общински бюджет
Кметовете да станат  катаджии - това плануват промени в Закона за придвижване по пътищата, импортирани в 49-ия парламент. Идеята е 70% от санкциите да остават в локалния бюджет.  Това значи кметовете и на дребните обитаеми места да могат да глобяват водачи по четвъртокласната мрежа, съобщи Нова тв.

На кмета на Поликраище Марин Тодоранов това му се коства невероятно и счита, че не трябва да става.Той е три мандата кмет на село Поликраище, прочуло се с честите пътни произшествия с тирове по интернационалния път, минаващ през обитаемото място. Управникът е изрично срещу законопроекта, който му вменява и длъжността катаджия.

" Да вършим фишове и санкции е смешно. Един селски кмет прави всичко. Той е отговорен за паднало дърво, за ухапан човек и куче. Той е единствено задължен. Права – няма ", съобщи кметът.

Идеята за кметове – пътни служители на реда, откри и поддръжници, въпреки и малко. Според локален мъж поемането на такава роля от кмета е разумно. " В интерес на истината дребните обитаеми места са много изолирани от надзор и съм доста " за " кметовете да вземат нещата в свои ръце. Като минат едно образование и готово ", споделя той.

" Като създадем акт или фиш, той ще апелира в съда и ние ще се чудим по какъв начин да си изпълняваме служебните отговорности. Които са така и така доста. Ние сме и нотариуси... ", показва Тодоранов.

Според автоекспертите концепцията, като цяло е добра, защото трябват средства на общините. Със средствата ще се поддържат сигнализацията, пътната маркировка, мрежата. Но тези, които постановат фишове, би трябвало да знаят Закона за пътищата ", разяснява автоинструктор.

И в този момент в Закона са планувани пълномощия на кметовете, близки до тези на служителите на реда. Те могат да вършат даже цивилен арести. Дали обаче ще получат властта на пътните служители на реда е въпрос на разискване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР