Ако държавата не се намеси, в скоро време ще престанем

...
Ако държавата не се намеси, в скоро време ще престанем
Коментари Харесай

Бойко Клечков: Да се увеличи субсидията за отглеждане на череши, производители се отказват

Ако страната не се намеси, в скоро време ще престанем да се гордеем с производството на този известен в цяла България плод
Черешопроизводители от Кюстендилско се оплакват от ниски изкупни цени.Това те обявиха пред националният представител от Българска социалистическа партия Бойко Клечков, който се срещна с кюстендилски производители на череши.“Реално хората в района сега изпитват страхотна потребност от изкупуване на черешите.Почти всички пунктове в Кюстендил са затворени или там, където работят, цените са занижени.Това оказва въздействие върху доходността на черешопроизводителите при продажбата на продукцията им. Имах диалози с хора от Кюстендил, които споделят, че се възмущават от това, че изкупуването на черешата е спряло, като в цеха в Копиловци са докарани даже четири тира от Турция с череши. Въпросът на хората е по какъв начин може прилежащи на България страни да конкурират българската череша. От Гърция също тук има докарани тирове с череши“, сподели депутатът от левицата.

„Проблемът е в субсидирането на черешопроизводителите в нашия край.Ние неведнъж сме говорили, че дотацията, която се поставя за развъждането на череши, е занижена и ние не може да се съпоставяме с производителите от прилежащите страни“, добави той.

Клечков предлага да се обмисли възможното нарастване на дотацията за произвеждане на череши, с цел да може ние да станем конкурентноспособни. „Ще направя такова предложение, тъй като вие знаете, че кюстендилската череша си има своя неповторим усет и качества, които не отстъпват в международен мащаб на качествата на черешите от други страни“, даде обещание социалистът. Той показа, че е разговарял с професор Димитър Домозетов, съгласно който качествата на кюстендилските черешите се отличават с помощта на амплитудите в климата денем и нощта в района. „Ниските температури през нощта и високите денем дават този характерен усет на черешата, с която кюстендилци се гордеем и мислим, че сме най-хубавите производители и предлагаме най-вкусната череша на пазара“, изясни Бойко Клечков.

Той регистрира огромните разочарования след диалозите с производители, че те губят вяра и са склони да се откажат от производството на череши. По неговите думи други просто ще оставят черешите по дърветата, тъй като това, което им се предлага сега като изкупна цена не ги удовлетворява изобщо, тъй като на някои места изкупуват черешите на 80, 90 стотинки за кг. „Затова и някои производители няма да развиват в бъдеще повече този бизнес, в случай че не се вземат незабавни мерки“, предпуреди Клечков.

„Обиколихме био градини с череши в Соволяно, Раждавица, Скакавица. Едни от местата в района, където се култивират отлични по своите вкусови качества череши, само че в случай че страната не се намеси със дотации, ние в скоро време ще престанем да се гордеем с производството на този известен в цяла България плод.При всички случаи, като депутат, ще срещна и министъра на земеделието с този проблем, като имам концепцията да го поканя другата седмица в Кюстендил, с цел да се запознае и той тук на място с този въпрос, значим за толкоз доста производители на череши“, сподели още Бойко Клечков.

В понеделник националният представител от Българска социалистическа партия ще се срещне с поданици и на други обитаеми места в района.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР