Ако човек превърти лятото пред очите си ще прогледне в

...
Ако човек превърти лятото пред очите си ще прогледне в
Коментари Харесай

Джипът на Борисов обиколи навсякъде. Но не и болниците

Ако човек превърти лятото пред очите си ще прогледне в пропаст от нелепици.
Борисов прахоса месеци наред, в които властта трябваше да се приготвя за втората вълна от ковид. Смисълът от пролетната изолираност и последвалото безвредно лято бе таман това: лечебните заведения да се преструктурират, лекари и медицински сестри да получат както финансов, по този начин и човешки капитал. И когато настъпи есента, всички да са подготвени за неизбежното. 
Вместо това получихме следното:
1) Цяло лято огромният проблем се оказа кой разединява нацията и можело ли Радев да го прави. Конфликтът сред министър председател и президент влезе в маниакална фаза, тъй като коронакризата ще мине и замине, само че огромният напън е ГЕРБ да задържи властта и да парира опозицията още в зародиш.
2) След това Борисов зае бабаитска поза, с която разгласи, че би трябвало да има Велико национално заседание и Нова конституция - какъв по-подходящ миг от здравен и стопански колапс. Първо сподели, че го прави, тъй като е чул гласът на младите от площадите, след това сподели, че като цяло не ги харесва, най-после се оказа, че не може да откри нито парламентарна поддръжка, нито конституционни учредения да го направи. 
3) Кулминацията бе през септември и октомври, когато Борисов се зае с немислимо значима задача: да обикаля последните паланки, да търси поддръжка от пенсионерите и да записва в лайфстрийм нелепите си молби към тях да го поздравят за това, че им е прибавил 50 лв. от пенсиите. Е, поздравиха го. Сега същите хора са най-застрашени от връхлитащата вълна, единствено че нито има кой да ги откара в болничното заведение, нито кой да ги лекува. Нека си отъркат петдесетолевката в брадата за здраве и каквото стане. 
На фона на 4000 инфектирани и 60 умряли за един ден тази серия от парадокси, която изглеждаше безумна още до момента в който се осъществяваше, към този момент наподобява напълно недействителна. Велико национално заседание. Нова конституция. Президентът Радев разединява нацията. Да чуем гласът на младите, които не харесваме, само че се вършим, че го чуваме, с цел да мине тая нелепост с Велико народно събрание, а тъй като не мина, отново няма да го чуваме. И Цвета Караянчева подари едни килими.
Долу-горе това направи властта през лятото. И на места повтаряше нещо за трите " Д " -та, към които към този момент има и четвърто, само че още на второто изгубих интерес. 
През това време можеше да се създадат обикновени неща. Например - нарастването на заплатите на медиците да не закъснява толкоз (особено на фона на това, че закъснява от 10 години). Да се разкрият повече отделения за ковид или даже да се обособи обособена болница. Да се усили потенциала на незабавна помощ и готовността й за реакция, с цел да не се стига до тези фрапантни случаи, в които млад мъж почина без да получи болнична помощ или безумието да карат пациенти да кашлят на слушалката, с цел да преценяват какво им е положението. За край, когато самият министър председател се изолира в карантина поради ковид стартира изказването си...с Радев. Това е ситуацията. 
Джипът на Борисов обиколи на всички места, само че в никакъв случай лечебните заведения. Те се оказаха незанимателен маршрут за сметка на възхищението от селска поляна, която наподобява, по думите на водача, на Швейцария. 
В Швейцария, също, кашлят в слушалките. Там са си по този начин. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР