Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на

...
Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на
Коментари Харесай

НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа


Ако човек отиде на нова работа, само че в границите на 2 месеца го уволнят, Национален осигурителен институт ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, без значение върху какви суми се е осигурявал. Тази и други ограничаващи промени в изплащането на компенсациите за безработица са планувани в бюджета на държавното публично обезпечаване за 2018 година, разискван през вчерашния ден в тристранката. Проектът беше подсилен единствено от две от седемте организации на бизнеса и синдикатите. 

В плана, който влиза в понеделник за разискване в държавното управление, е записан нов текст, съгласно който човек може да получава единствено минимално обезщетение за безработица за 4 месеца, в случай че последният му контракт е на по-малко от 2 месеца. Това значи, че в случай че лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи приходи, само че смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по към 180 лева в продължение на 4 месеца. Без тази смяна същият човек може да получава до 1560 лева за интервал до 12 месеца.

От Национален осигурителен институт не се аргументират за какво се прави тази скандална смяна. Не я разясниха и през вчерашния ден на съвещанието на тристранния съвет. Това обаче е следващ образец за орязване на осигурителни права в плана, без против това да стоят по-ниски осигуровки. Догодина се стягат още и изискванията за приемане на обезщетение за безработица. От 1 януари човек ще би трябвало да се е осигурявал най-малко 12 месеца от последната година и половина, с цел да има право на пари от Национален осигурителен институт. В момента е нужно да е плащал осигуровки 9 от последните 15 месеца.

Очакваният резултат от условието за по-висок застрахователен стаж за компенсацията за безработица е понижение на разноските с към 63 млн. лева Въпреки това съгласно проекта Национален осигурителен институт ще заплати 271.5 млн. лева по това перо, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лева

Затягат се и изискванията за интервала, в който безработните ще получават компенсацията си. Вече ще се желае по-голям стаж, с цел да се получава оптималния интервал на компенсацията от 12 месеца - ще се желае обезпечаване 15 години, т.е. с три повече от в този момент. Единствената добра вест е, че минималното обезщетение се усилва от 7.20 лева на 9 лева дневно. Това съгласно синдикатите обаче е доста " плаха стъпка ". Въвежда се и оптимално на ден обезщетение - от 74.29 лева, което е сметнато съгласно оптималния размер на месечния застрахователен доход 

Друга скандална смяна - намаляването на парите за първите три дни от болничния дефинитивно отпадна от закона за 2018 година Така следващата година болните ще продължат да получават 70% от заплатата си през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия ден ще заплаща Национален осигурителен институт в размер на 80%, разгласи общественият министър Бисер Петков.

Разходите за пенсии и компенсации следващата година ще стигнат малко над 11 милиарда лева От тях от осигуровки се чакат 6.5 милиарда лева, а от страната - останалите. 4.2 милиарда лева ще дойдат от хазната единствено за покриване на недостига в ДОО-то. Социалният министър Бисер Петков уточни, че се чака забележителен растеж на приходите от осигуровки - с над 900 млн. лева Основна заслуга за това обаче има нарастването на пенсионната вноска с 1% - на 19.8%. Заради множеството доходи и продължаващото стягане на изискванията за пенсиониране обаче зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет следващата година ще е към 40%, което е най-ниското равнище за последните години. Разходите за пенсии ще са близо 9.5 милиарда лева Това е с половин милиард повече от проекта за тази година.

Максималният застрахователен приход се резервира на 2600 лева, с което и таванът на пенсията - 910 лева Предлага се фрапантно нарастване на минималния застрахователен приход на земеделците - от 300 лева на 480 лева, против което Движение за права и свободи най-вероятно ще са срещу. " Ще ви подкрепим с всички сили за това предложение в Народното събрание, тъй като там нямате доста последователи ", даде обещание Ася Гонева от КНСБ.

Бизнесът не е удовлетворен от административното нарастване на минималните осигурителни прагове с 3.9%, както и от заложения растеж на минималната заплата на 510 лева Работодателите не поддържат бюджета и поради изчезналите за поредна година промени при инвалидните пенсии, реда за заплащане на болничните и контрола, неуредената фаза на заплащане на втората пенсия. От КНСБ също показаха, че следващата година би трябвало да се реформират ТЕЛК-овете и болничните, само че те не са удовлетворени и от рестрикциите при компенсациите за безработица.

ПЕНСИИ

Пенсиите от юли следващата година ще се усилят с 3.9%, още веднъж посредством преизчисление с по-висок самостоятелен коефициент за година стаж (1.169). Минималната пенсия този път ще се усили по същия метод и ще е 207.60 лева Специален текст подсигурява, че няма да се повтори обстановката от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лв. от индексацията на пенсиите или по-ниско нарастване от плануваното в закона. Обезщетението за отглеж/ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР