Ако БСП напусне коалицията, тя може да продължи да съществува.

...
Ако БСП напусне коалицията, тя може да продължи да съществува.
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Може да имаме и правителство на малцинството

Ако Българска социалистическа партия напусне обединението, тя може да продължи да съществува. Правилата за действие на изпълнителната власт у нас са такива, че може да имаме държавно управление на малцинството и нещо, което се назовава " преносими болшинства ". Дали едно държавното управление на малцинството ще действа или не, е избор на неговия министър-председател и на съставляващите го партии. Оставка на държавното управление не значи автоматизирано предварителни избори.

Това съобщи политологът проф. Румяна Коларова в студиото на " Денят ON AIR ".

Според нея предварителните избори може да се видят като опит на ръководещите да се измъкнат от обстановка на нерешими проблеми.

" Правителство на малцинство в тази ситуация значи да зависи то в този парламент от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това държавно управление е подложено незаслужено на доста офанзиви. То е атакувано освен от опозицията в лицето на Борисов, само че и от Радев ", уточни политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той е безапелационен, че сега на напред във времето би трябвало да излязат тематики като цени, инфлация, по какъв начин да запазим работните места - такива, които са доста по-важни за популацията от даването на оръжия.

Проф. Коларова посочи, че опитът да се трансферира виновността за сегашната обстановка на опозицията е най-лесният ход. Но добави, че към този момент не е ефикасен за ръководещите, тъй като множеството от оповестените ограничения на кабинета са безрезултатни.

" Правителството е изправено пред спешна обстановка, която може да му помогне да вземе стратегически решения. Идеята, че би трябвало да се освободиш от съветския газ е такова решение. Правителството потвърди, че ограниченията, които взема, са неефективни ", разяснява тя.

По думите ѝ рецесията с газа и Русия е направила услуга на държавното управление, защото " водачите на " Продължаваме промяната " най-сетне са заели безапелационна позиция ".

Ангелов посочи, че е ясно за всички, че има проблеми в връзката вътре в държавното управление.

" Стратегическото решение за отхвърли от съветски газ ще се позволи, когато то бъде взето на европейско равнище. Върви се към подобен вид, макар че ще бъде много мъчно ", сподели още политологът.

И изрази терзание, че следва актуализация на бюджета, само че никой сега не приказва за това.

" Има три сюжета за това държавно управление. Единият е " Филип Димитров " - един от съдружните сътрудници напуща и интензивно гласоподава в Народното събрание против държавното управление. Вторият е " Жан Виденов " - държавното управление не се оправя стопански, раздава пари на направления и по едно и също време с това обслужва ползи. Третият сюжет е това държавно управление да работи като европейско - освен да си сложи цели, само че и дейно да ги реализира ", означи проф. Коларова.

За напрежението сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2 Бориславов съобщи, че е извънредно нездравословно за страната и е време да бъде прекъснато.

" Правителството би трябвало да се обърне към решаването на икономическите проблеми в страната, с цел да може да продължи да съществува ", приключи той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР