Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би

...
Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би
Коментари Харесай

Алпинист: Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее

Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било доста мъчно да оцелее. Това сподели алпинистът Дойчин Василев пред Фокус по отношение на информацията, че Боян Петров, взел участие в експедиция в Хималаите, е в неопределеност от 3 май.

Попитан каква е вероятността Боян Петров сега да се намира на безвредно за него място, Василев отговори, че е доста дребна. „ Теренът горе, на 8000 м., е подобен, че няма къде да се подслони, в случай че е неприятно времето и в случай че духа доста мощен вятър. Просто в случай че той не се окопае в снега да се скрие като мишка в някоя дупка, с цел да оцелее, мъчно би било. Повече се притеснявам да не е попаднал на някое лавинно рисково място и вероятно да е потърпевш от някоя от лавините, които там доста пъти са погребвали други алпинисти “, сподели той.

Василев изясни, че при такива изкачвания би трябвало да има най-малко един човек, с който алпинистът непрекъснато да поддържа връзка, както и да има връзка и с Китайската асоциация по алпинизъм. „ Въпросът е и финансов, защото всяка избавителна интервенция би трябвало някой да я заплати. А не мога да допускам до каква степен той е провел това. Но при всички случаи, като са минали няколко дни, той е в сериозна обстановка и би трябвало бързо да се работи. Евентуално биха се разтичали други алпинисти, които са по маршрута, и от човешка позиция да се опитат да му оказват помощ “, разяснява Василев и посочи, че всичко зависи от тези, които са на терена – по думите му има народи, които се хвърлят незабавно да оказват помощ, само че има и такива, които подценяват сходни обстановки.

„ Искам да съм оптимист, да му стискаме палци на Боян и нека да се появи жив и здрав. Но аз съм бил очевидец и на други развития, не желая да давам черна прогноза, само че след няколко на ден неявяване нормално изходът е летален “, сподели още Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР