Тръмп може да се изправи пред „голяма картина“ на делото RICO в Джорджия, казва експерт

...
Ако бившият президент Доналд Тръмп бъде обвинен в Джорджия, някои
Коментари Харесай

Ако бившият президент Доналд Тръмп бъде обвинен в Джорджия, някои смятат, че той може да се изправи пред обвинения в престъпления, за разлика от никое от 78-те обвинения, които вече са повдигнати срещу него. Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис може да преследва Тръмп по закон, който е известен с използването си срещу организираната престъпност, но има много по-широки приложения – щатският Закон за повлияните от рекет и корумпирани организации, по-известен като RICO – казаха източници пред CBS News.

През последните две години и половина офисът на Уилис разследва предполагаемите усилия на Тръмп и неговите съюзници да отменят загубата му на изборите през 2020 г. в Джорджия.

Статутът на RICO на Грузия се счита за да бъде по-широк по обхват от федералния кодекс, от който е извлечен. В Джорджия прокурорите са в състояние да посочат набор от организирани или свързани опити за участие в предикатни действия или предикатни престъпления, които включват всичко от насилствени престъпления като убийство или палеж до неверни показания и възпрепятстване на правосъдието.

Тръмп каза на Рафенспергер, „Просто искам да намеря 11 780 гласа“ – броят, който би му бил необходим, за да изпревари тогавашния новоизбран президент Джо Байдън в този щат.

Тръмп многократно отрече да е извършил нередности и описа разговора с Рафенспергер като „абсолютно ПЕРФЕКТЕН телефонен разговор“.

В допълнение към обажданията на Тръмп, неоснователни твърдения за измами и неправомерно поведение сред държавни служители направено от Джулиани по време на изяви пред законодателния орган на Джорджия също може да се счита за рекет, според Клауд, както би могло да се счита за "изненадващо посещение" на началника на кабинета на Тръмп в Белия дом Марк Медоус, за да наблюдава одит на подписите върху пликовете за задочно гласуване в окръг Коб, Грузия. На Медоус в крайна сметка беше отказан достъп до одита, тъй като не беше отворен за обществеността.

Адвокат на Медоус не отговори на искане за коментар.

Високопоставената история на Уилис RICO

„Ако има някакъв екип от държавни прокурори в страната, който ще може да организира и представи наказателно преследване за рекет в Грузия, което е последователно и ефективно и разбрано от журито, това са хората,“ Клауд каза за Уилис и нейния екип. „Аз лично бих се изненадал, ако тя не преследваше искове за рекет въз основа на фактите и закона и нейното досие и досие на нейния екип.“

Уилис стана известен в района на Атланта, защото опита друг необичаен Случай RICO, който получи национално внимание. Като помощник-окръжен прокурор, тя ръководи наказателното преследване през 2015 г. на 12 преподаватели от държавните училища в Атланта, които бяха обвинени в заговор за завишаване на резултатите на учениците на стандартизирани тестове. Всички подсъдими с изключение на един бяха признати за виновни в рекет и други престъпления.

11-те осъдени включваха учители, координатори на тестовете и други администратори, които бяха обвинени в участие в заговор от 2005 г., мотивиран от натиск да се срещнат федерални и местни стандарти за тестване, за да получават бонуси или да запазят работата си.

„Причината да съм фен на RICO е, че мисля, че съдебните заседатели са много, много интелигентни“, каза Уилис пред репортери в пресата през август 2022 г. конференция относно отделно обвинение, свързано с банда, повдигнато от нейния офис. „Те искат да знаят какво се е случило. Те искат да вземат точно решение за нечий живот. И така RICO е инструмент, който позволява на прокуратурата и правоприлагащите органи да разкажат цялата история.“

Уилис, който встъпи в длъжност през 2021 г., в момента води дело по дело RICO, включващо оглавилия класациите рапър Young Thug, чието име е Джефри Ламар Уилямс, и 28 други. Обвинението за конспирация датира от 2013 г., а обвинението за бандата от 2018 г. Young Thug е обвинен, че е един от тримата основатели на Young Slime Life, „престъпна улична банда, започнала в края на 2012 г.“ в Атланта, се казва в обвинителния акт. Той се е признал за невинен.

Въпреки че няколко обвиняеми са се признали за виновни по това дело, има шестима други, които ще бъдат съдени отделно. В момента се водят дела срещу осем обвиняеми, а изборът на съдебни заседатели се проточи с месеци. Очаква се процесът да бъде най-дългият в историята на Джорджия.

Случай, различен от всеки друг

Въпреки че случаите на RICO не са нещо ново в окръг Фултън, експертите казват, че следването на такова дело срещу бивш президент би било безпрецедентно.

„Намираме се в дълбоко неизследвана територия“, каза професорът по право в държавния университет на Джорджия Антъни Майкъл Крейс. „Прилагането на [RICO] в обстановката на изборния закон е много ново. Това е нещо, което не сме виждали в Грузия досега и не се е случвало другаде преди.“

Докато голямо жури в Окръг Фултън е затворен до 1 септември, Уилис е посочил в писма до служители на окръга, че потенциалните обвинения по случая могат да бъдат представени преди 18 август. 

Разследването датира малко след записаното от Тръмп 2 януари Телефонен разговор с Raffensperger през 2021 г.

През 2022 г. окръжната прокуратура сформира голямо жури със специална цел, за да разследва случая. Той имаше правомощието да издава призовки и да изготвя окончателен доклад с препоръки за таксуване, но не можеше да издава обвинителни актове. В продължение на шест месеца през 2022 г. тя разпита 75 свидетели.

Части от доклада, публикуван за обществеността през февруари, казват, че "мнозинството от Голямото жури смята, че лъжесвидетелстването може да е извършено от един или повече свидетели, свидетелстващи пред него," и препоръчва на окръжния прокурор да потърси " подходящи обвинителни актове" за престъпления, при които "доказателствата са убедителни."

В интервюта с медиите, след като докладът на голямото жури със специално предназначение беше доставен в офиса на Уилис, неговият ръководител посочи, че са препоръчани множество обвинения.

Ако Тръмп бъде обвинен в окръг Фултън, делото ще се различава по няколко важни начина от федералните процеси, пред които е изправен.

Първо, ако бъде преизбран през 2024 г., Тръмп няма да може да се помилва по щатски наказателни обвинения, както би могъл да направи във федералното прокуратура.

Другата голяма разлика е, че че съдът в окръг Фултън позволява камери в съдебната зала да излъчват съдебните процеси, докато федералните съдилища не го правят. Крейс вярва, че способността да се гледа ще бъде от решаващо значение за демокрацията, „така че хората да разберат точно какво се случи тук, в Грузия и в цялата страна след изборите през 2020 г., и че те могат да видят доказателствата за себе си и да разберат щети, които Доналд Тръмп и неговите съюзници нанесоха."

Тръмп и Джулиани отрекоха всички обвинения за неправомерни действия, свързани с последиците от изборите през 2020 г. Тръмп многократно е критикувал Уилис, обвинявайки я, че го разследва за политическа изгода.

Дженифър Литъл, адвокат на Тръмп, каза в интервю на 26 февруари, че Тръмп възнамерява да се бори с потенциално обвинение.

„Ние абсолютно не вярваме, че нашият клиент е направил нещо нередно и ако бъдат повдигнати обвинения, това са погрешни обвинения“, каза Литъл. „Абсолютно ще се борим със зъби и нокти срещу всичко.“

Попитан в четвъртък дали очаква клиентът му Джулиани да бъде изправен пред обвинение RICO, Робърт Костело каза: „Нямам представа какво правят.“

Уилис разговаря с местни репортери в района на Атланта миналата седмица, но остана безразличен за това какво да очаква през следващите дни.

„Готови сме“, каза Уилис.

–Nikole Killion допринесе за докладването на тази история.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР