Ако беше работило Народното събрание в четвъртък и петък Унгария

...
Ако беше работило Народното събрание в четвъртък и петък Унгария
Коментари Харесай

Денков скандално: Ако парламентът работеше в четвъртък и петък, Унгария нямаше да заговори за вето

Ако беше работило Народното събрание в четвъртък и петък Унгария нямаше да заприказва за налагане на несъгласие за влизането на България в Шенген.

Това скандално изказване направи министър председателят Николай Денков пред " Нова телевизия ".

Както е известно " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН) блокираха работата на Народното събрание поради демонтажа на Паметника на руската войска. В петък пък " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в зала.

 

Денков обаче не загатна, че точно неговото държавно управление вкара тази такса за транспорт на съветски газ, макар предизвестията на специалисти и дипломати, че това решение на България ще докара до ответна реакция на Унгария и Сърбия, защото таксата удря техните редови консуматори. В този смисъл унгарско несъгласие нямаше да има, в случай че държавното управление на България първо мислеше, след това действаше. 

 

Вчера публично Унгария съобщи, че ветото за Шенген е в действие, до момента в който не бъде анулирана спомагателната такса за импорт и транспорт на съветски газ, въведена от България

 

По думите на Денков значимо е депутатите да гласоподават това в понеделник. " Ако се отстрани таксата за съветски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген ", натърти  министър-председателят.

" Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тя не е ориентирана по отношение на Унгария, както и на сръбския министър. Вероятно има някакви съмнения ", уточни Николай Денков.

 

Премиерът акцентира, че чака Народното събрание на Нидерландия да даде зелена светлина на България. По думите му оценката за страната е извънредно позитивна във връзка с постигнатия прогрес през последните месеци. " Тази смяна стартира от предишното постоянно държавно управление, за жалост беше прекратено от служебните ", сподели още Николай Денков. И напомни изявлението на нидерландския министър председател Марк Рюте, че " има вяра на Кирил Петков ".

 

По отношение на Австрия Денков съобщи, че канцлерът неведнъж е споделил, че няма проблем с присъединението на България и Румъния, а с мигрантите, които идват от други страни.

 

" България би трябвало да се приготвя за миг, в който може да бъде застрашена от Русия. Затова би трябвало да развиваме въоръжените си сили. Ако продължаваме обаче да се държим като че ли няма такава опасност, тогава ще сме застрашени ", разяснява министър председателят в „ На фокус с Лора Крумова ” по Нова тв.

 

Денков посочи, че националният интерес е консолидиране в Европа и тези страни, които могат да ни защитят от непозната експанзия, а това е НАТО.

Ветото на Нидерландия предходната година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото унищожаване не пристигна елементарно. Доста работа беше свършена през последните месеци. 

 

„ Блокада пред банката в Народното събрание не би трябвало да има. Няма по какъв начин да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни способи. Това е безусловно безсрамие ”, безапелационен е министър председателят.

Орбан към този момент разгласи, че е разговарял с Бойко Борисов по тематиката с таксата за съветския газ.

„ Няма неприятно, че са говорили. Важното е най-после какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този мотив ”, добави Денков.

„ Ако се отстрани таксата за съветски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген ”, няколко пъти повтори Денков.

Очакванията на министър-председателя са, че Народното събрание на Нидерландия ще гласоподава „ за ” отпадане на ветото за България в Шенген.

 

Управлението на България


„ Ние имахме договаряния с ГЕРБ и те приключиха с това, че Мария Габриел ще бъде идващият министър председател. Ние държим на това съглашение, следваме го и не виждаме за какво би трябвало да се трансформира. Ние работим доста добре с Мария Габриел ”, безапелационен е Денков.

 

" За мен изрично тя би трябвало да бъде идващият министър-председател ”, акцентира той.

 

Война с президента няма

Война с президента Румен Радев няма, безапелационен бе Денков.

Той обаче се оплака, че " толкоз пъти бил нападан от президентската институция, само че си замълчавал ", бил дал отговор единствено един два пъти. Смятам, че всички би трябвало да се опитаме да върнем положителния звук, добави министър председателят.

Паметникът на Съветската войска

По думите на премиера Паметникът на Съветската войска не е нито боен, нито монумент на културата. „ Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата би трябвало да позволи след мнение на експертен съвет съответното прекачване. Дали това важи за този монумент – чакам на следващия ден Областната администрация и Министерството на културата да излязат с публично изказване ”, сподели още Денков.

Той разясни, че демонтажът може да спре единствено краткотрайно, до момента в който се изчистят всички проблеми. „ За демонтажа мога да кажа, че той се прави тъкмо по метода, по който е инсталиран монументът. Следват се софтуерните правила ”, увери министър-председателят. И акцентира, че има ясно законово решение паметникът да се реалокира. „ Демонтажът е легален. Опитват се да го бавят, само че същината е, че този монумент би трябвало да отиде на друго място ”, сподели още той.

 

На въпрос варварско ли е демонтирането на mаметника, той съобщи: „ Варварство ” бих употребявал при други обстановки, като обстрелването на Киев и Одеса. Този монумент нито е боен монумент, нито е монумент на културата, и по този начин не предстои на регулации, каквито тези два типа имат. Може да спре процесът, само че единствено краткотрайно. Същината обаче е, че този монумент би трябвало да иде на друго място – в Музея на социалистическото изкуство. ”

Той показа и персоналното си мнение за паметника: „ Често ми се постановяваше, преди да стана министър председател, от кампус „ Лозенец ” да отивам към ректората. Минавам около ПСА, виждам боец с автомат, който гледа строго към СУ. Това е асоциацията, която от години ме тормози, и се усещам разтоварен, че този знак изчезва. ”

 

Спряното изявление по БНР с Митрофанова, войната, имперската реторика и опасността от страна на Русия

По мотив спряното изявление на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, министър председателят съобщи: „ Смятам, че не би трябвало да се месят нито посланици, нито политици в това какво ще се показва в едно радио или телевизия. От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия би трябвало да имат ясни правила кое е разрешено и кое – не. От години се води този диалог дали подхождат на етичните стандарти някои излъчвания и изявленията там. Бюджетът заплаща заплатите там, би трябвало да сме сигурни, че когато даваме тези пари, има стандарти и те са ясни, обществени и спазвани от всеки. ”

„ Българите живеят с визията за Русия, разказана в учебниците, по които учехме в учебно заведение. Това обаче е част от историята, а другата част не участва там и не е задоволително добре осмислена. Няколко пъти политици на високо равнище в Русия вършат директни закани към разнообразни страни. Има една имперска реторика, която не е позволена в ХХI век ”, счита той.

 

Според него протичащото се в Украйна е окупиране от страна на Русия, същото е и в Грузия: „ Говорим за завоюване на територии. България би трябвало да се приготвя за миг, в който може да бъде застрашена. Затова би трябвало да развиваме въоръжените си сили. Ако продължаваме обаче да се държим като че ли няма такава опасност, тогава ще сме застрашени. ”

 

" Вече няколко пъти политици на доста високо равнище в Русия - и Путин, и Медведев, и Захарова отправяха директни закани към разнообразни страни. Но окупираха Грузия, Крим, Донбас, заплашват Молдова. Виждаме, че има проблем. Крайно време е да си отворим очите и ушите и да разберем, че има имперска реторика, която не е разрешена през XXI век ", уточни Денков.

За връзките сред ръководещите

„ Нормално е, когато има ръководещи, когато значими решения би трябвало да се взимат в Народното събрание, да разискват дружно. Те имат разлики, нямат подозрения, само че би трябвало да взимаме потребни решения. За Конституцията – това, което се приема в този момент, са текстове, препоръчани и разисквани с Венецианската комисия, в съгласие е с Европейска комисия. Не е небивалица на трима души. Много постоянно се смесва кой може да сменя министър – може да го направи Народното събрание. С министъра на вътрешните работи – споделих му, че чакам следствие на насилието и резултати. Такива резултати има, ще ги обявим ”, сподели още акад. Денков.

Похитения български транспортен съд " Руен "

За похитения български транспортен съд „ Руен ” министър председателят изясни: „ Това е пиратски случай. Този транспортен съд е покрай Сомалийския бряг, има три военни кораби към него, само че тъй като моряците са взети като заложници, ще стартират скоро договаряния за откуп. ”

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР