Ако беше на мястото на Украйна, Будапеща нямаше да воюва

...
Ако беше на мястото на Украйна, Будапеща нямаше да воюва
Коментари Харесай

Помощникът на Орбан: Ако беше на мястото на Украйна, Будапеща нямаше да воюва с руснаците

Ако беше на мястото на Украйна, Будапеща нямаше да води война с руснаците. Това съобщи Балаж Орбан, основният асистент на премиера Виктор Орбан , съобщи " Политико ". Той беше посетител в подкаст в сряда, където приказва за войната в Украйна. 

По думите на помощника на Орбан " всяка страна има право да взема решение личната си орис и водачите поемат отговорност " и уточни, че в случай че това, което се случи на Украйна, беше се беше случило на Унгария, Будапеща нямаше да стартира борба против агресорите - урок, теоретичен през 1956 година, уточни Балаж Орбан.

" Вероятно не бихме създали това, което президентът Зеленски направи преди две години и половина, тъй като е безконтролно, защото явно той сложи страната си в защита от война, всички тези хора починаха, цялата тази територия беше изгубена - още веднъж, това е тяхно право, това е тяхно суверенно решение, те имаха правото да го създадат. Но в случай че ни бяха попитали, нямаше да го посъветваме ", сподели той.
 Русия разсейва
Русия разсейва " неприятните мемоари " на Унгария от времето, когато са имали обща граница

Москва не била заплаха за страните, които не я слагат пред опасност

Опозицията в страната към този момент прикани политическия шеф да подаде оставка.

Лидерът на дясноцентристката партия " Тиса " Петер Маджар сподели: " С тези думи Балаж Орбан унижи паметта на хиляди маджарски борци за независимост, стотици от които - за разлика от Балаж Орбан — бяха подготвени да пожертват живота си за свободата и независимостта на своята страна ".

Лидерът на лявоцентристката Демократична коалиция, някогашният министър-председател, Ференц Дюрчани , написа в обява във Facebook: " Правителството на Орбан ще съобщи Унгария на руснаците без пердах ".

Според Балаж Орбан обаче в тази глава от историята на Унгария (Унгарското въстание от 1956 година - бел. ред.) има поука и тя е: " Тук би трябвало да внимаваме и би трябвало да внимаваме с доста скъпите маджарски животи. Не можете просто да ги изхвърлите пред другите. "

След поисканата му оставка помощникът на Виктор Орбан отбрани изявлението си, като съобщи, че " позицията на Унгария е ясна: не виждаме смисъл от украинско-руската война ", в която стотици хиляди хора са починали " за нищо ".
 Орбан, без да е в роля на медиатор за мир, беседва с Путин в Москва
Орбан, без да е в роля на медиатор за мир, беседва с Путин в Москва

Киев напомни правилото: Никакви съглашение за Украйна без Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР